Innenriks

Svensk mann siktet for skytingen i Moss ba om å bli løslatt

20-åringen erkjenner ikke straffskyld for medvirkning til drapsforsøk. Tingretten valgte likevel å varetektsfengsle ham i fire uker, hvorav deler av tiden må sittes i isolasjon.

Den siktede mannen møtte i tinghuset i Moss fredag, kun et par hundre meter fra der en mann ble skutt en rekke ganger 28. november. Skytingen skjedde rett utenfor Mossehallen, hvor det oppholdt seg flere personer, inkludert barn.

20-åringen er siktet for å ha skutt eller medvirket til skytingen av fornærmede, som ble truffet flere ganger i mage- og brystregionen.

– Vi mener siktede har vært på stedet, men vil ikke kommentere hvilken rolle han har hatt, sier politiadvokat Christian Finnanger til Dagsavisen.

Christian Finnanger, politiadvokat i Øst politidistrikt og påtaleansvarlig i saken, under onsdagens pressekonferanse om skytingen i Moss.

Siktede knyttes til en bil som var på åstedet og som politiet mener ble brukt under skytingen. I dag har politiet kontroll på denne bilen, opplyser Finnanger.

– Vi knytter videre siktede til åstedet gjennom en telefon og trafikkdata som er innhentet. Når vi ser på trafikkdataene og bevegelsene til bilen, så mener vi det er såpass sammenfallende at det er han, sier politiadvokaten.

Må feire julaften i isolasjon

Personen som ble skutt er en svensk mann i 30-årene som er bosatt i Norge. Han havnet i koma etter skytingen, men politiet har omtalt skadene hans som ikke livstruende.

Påtalemyndigheten, representert ved politiadvokat Finnanger, ba retten om at mannen varetektsfengsles i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to av ukene i fullstendig isolasjon. Begrunnelsen for isolasjonen var fare for at siktede skulle kommunisere med andre personer tilknyttet saken via medinnsatte i fengselet.

Søndre Østfold tingrett valgte å varetektsfengsle mannen i henhold til påtalemyndighetens ønsker, men besluttet at isolasjonstiden ikke skal vare i mer enn én uke. Det betyr likevel at mannen må tilbringe julaften i isolasjon.

Én av tre som er pågrepet

Søndag ble to svenske statsborgere pågrepet for skytingen i Moss og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Det skjedde etter at politiet allerede hadde pågrepet en annen svenske i månedsskiftet november/desember.

– Den første pågripelsen skjedde i Stockholm-regionen, mens de to siste ble pågrepet i Göteborg-regionen. Årsaken til at vi ikke har sagt noe om den første pågripelsen, er av hensyn til pågripelsene søndag, sa Finnanger til NTB mandag.

De to andre motsetter seg utlevering til Norge. Det betyr at svenske myndigheter og domstoler må behandle saken før de kan transporteres hit.

Uniformert politi var til stede utenfor og i rettssalen under fengslingsmøtet i Moss, rett ved der skytingen skjedde.

Knyttes til kriminelt nettverk i Sverige

Politiet har hele tiden sagt at det virket tilfeldig at skytingen skjedde i Moss. Etterforskningen har vist at de pågrepne har knytninger til kriminelle nettverk i Sverige, men det er for tidlig å konkludere med hvilke konflikter som ligger bak som motiv for hendelsen, skriver politiet i en pressemelding.

Det var et uvanlig stort politioppbud på tinghuset i Moss fredag, med minst sju uniformerte politifolk til stede.

Denne videoen fanget opp lydene av skuddene i Moss:

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: