Innenriks

Borgerlig flertall i Oslo – Ap gjør sitt verste kommunevalg i Oslo etter krigen

Når halvparten av stemmene er telt opp, har de borgerlige flertall i bystyret i Oslo. Høyres byrådslederkandidat mener at valgresultatet ser lovende ut.

Med 48,1 prosent av stemmene opptelt får Høyre 34,9 prosent og Arbeiderpartiet 17,8 prosent av stemmene i Oslo.

Om dette blir sluttresultatet etter at alle stemmene er telt opp er det Arbeiderpartiets verste valgresultat i hovedstaden etter krigen.

Det er 59 mandater i bystyret i Oslo. Slik tallene er nå ligger Høyre an til å få 22 (+7) av disse, mens Ap får 11 (-1).

– Kjære venner, dette ser lovende ut, sa Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg til en jublende forsamling på Høyres valgvake i Oslo mandag kveld.

Høyre er dobbelt så store som Ap i hovedstaden. Med 48,1 prosent av stemmene opptelt, får Høyre 34,9 prosent og Arbeiderpartiet 17,8 prosent av stemmene i Oslo.

– Vi visste at dette kom til å bli jevnt, og det er det fortsatt. Når cirka halvparten av stemmene er telt opp, kan vi ikke konkludere, men vi kan ha god tro på at dette kanskje går veien. En ting kan vi derimot være sikre på, det er at Høyre kommer til å være Oslos største parti ganger to, sa Solberg videre.

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Anne Lindboe, håper at hun blir ny ordfører i Oslo etter valget. Samtidig understreker hun at ingenting er avgjort.

– Jeg håper jeg blir ordfører, samtidig håper jeg at det blir et skifte. Men vi skal telle opp stemmene og se hva resultatet blir senere på kvelden, sier Lindboe til TV 2 på Høyres valgvake i Oslo mandag kveld.

Samtidig uttaler hun at alt er åpent når det gjelder valget.

– Det er utrolig spennende og ingenting er avgjort, sier hun.

Sammen med Venstres fem mandater, Frps fire og Kristelig Folkepartis ene mandat har den borgerlige siden 32 mandater, to flere enn det som kreves for flertall. Om man tar med MDG og utelater Frp, slik Venstre ønsker, blir flertallet på 34 mandater. KrFs ene mandat henger i en tynn tråd siden partiet kun får 1,5 prosent av stemmene i Oslo.

Av partiene i bystyret er det MDG som faller mest med 5,1 prosentpoeng til 10,2 prosent. FNB faller helt ut av bystyret når de faller fra 5,9 prosent i 2019 til 0,5 prosent i dag. Ap faller 2,2 prosentpoeng. Også Rødt, KrF og Sp gjør det dårligere enn for fire år siden.

Utenom Høyres vekst på 9,5 prosentpoeng er Venstre vinneren med en økning på 2 prosentpoeng til 7,8. Frp øker med 1,1 prosent til 6,4 og SV øker med 1 prosentpoeng til 10,1 prosent når nesten halvparten av stemmene er opptelt.


Mer fra Dagsavisen