Innenriks

22. juli-markeringen forandrer seg fra år til år, ifølge AUF-lederen

Det er vondt å minnes alle som døde på Utøya, men også at man ikke får kjenne hvem de er som unge voksne, sier AUF-leder Astrid Hoem på Utøya.

– Sorgen er der fortsatt, men markeringen forandrer seg fordi vi ikke får kjent hvem de skulle ha blitt. Det endrer seg fra år til år.

Hun mener samtalen om 22. juli er mer sannferdig nå enn tidligere.

– Vi snakker mer sant om hva det var et angrep på. Det var et målrettet angrep på AUF og Arbeiderpartiet, sier Hoem til NTB på Utøya.

AUF-nestleder Gaute Skjervø sier at det stadig er nye overlevende og etterlatte som kommer til øya for første gang etter terroren.

– Det er en sakte, men sikker prosess om å ta øya tilbake for de mest rammede. Det er veldig, veldig fint, sier Skjervø.

Han sier dagen er svært viktig for å minnes hva som skjer når hat får makt og trekker en parallell til krigen i Ukraina.

– Det er ikke sikkert at verden går i riktig retning, men det norske demokratiet har på mange måter blitt sterkere siden 22. juli. Selv om det skjer mye negativt i verden, så er jeg positiv. Ingen ting gir meg så mye håp som å være her på Utøya, sier Skjervø.

Mer fra Dagsavisen