Innenriks

Voldstiltalt politimann i retten: – Jeg opplevde en utrolig voldsom motstand

Politimannen som er tiltalt for å ha banket opp to menn i Kongsberg i fjor, sier at hendelsen er den mest krevende han har vært med på i politiet.

– Jeg opplever en helt utrolig voldsom motstand. Jeg har aldri kjent på en sånn motstand under en pågripelse, og jeg oppfatter at jeg må begynne å slå fordi jeg er redd for at han vil begynne å skade oss, sier politimannen i Buskerud tingrett.

Onsdag begynte saken der han er tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten etter at han natt til 30. oktober i fjor slo Kevin Winness Simensen med knyttet neve, sprayet ham med pepperspray og slo ham i hodet og på kroppen med teleskopbatong. Han slo også Simensens kamerat Kristian Teigen to ganger i låret med batong.

Da saken startet, nektet politibetjenten i 30-årene straffskyld etter tiltalen, selv om han har erkjent å ha utført volden som er beskrevet i tiltalen.

Hendelsen ble fanget opp av et overvåkingskamera på bensinstasjonen, og denne videoen er blant de viktigste bevisene i saken mot politimannen.

– Fikk ikke nok støtte fra kollegaer

Politimannen, som har vært i tjeneste siden 2015, omtaler oppdraget på Esso-stasjonen i Kongsberg som det mest krevende han har vært med på i sin tid i politiet.

– Samtidig opplever jeg at jeg ikke fikk tilstrekkelig støtte fra kollegaer under pågripelsen, sier han.

Politimannen hadde sammen med flere kollegaer kjørt til Esso-stasjonen i Kongsberg denne natten etter at utestedene hadde stengt. På Esso-stasjonen oppfattet han at Simensen truet en vekter, og at situasjonen var i ferd med å eskalere. Han gikk derfor bort til Simensen og tok tak i armen hans for å føre ham vekk og få vite hva som hadde skjedd.

– Jeg oppfattet at han umiddelbart dro seg vekk fra grepet mitt og at han ville unndra seg. Jeg oppfattet ham også som aggressiv, sier politimannen.

Han valgte deretter å legge Simensen ned i bakken ved å spenne bein på ham, men ble selv med ned i situasjonen. Han oppfattet også at Simensen utøvde vold mot ham etter at de to havnet på bakken. Derfor tok han et valg om å begynne å slå for å få kontroll på mannen.

Fryktet for sitt eget liv

– Jeg slo fryktelig mange slag, men ingen av slagene hadde noen som helst virkning på Simensen. Han kunne ha overgitt seg og vært rolig fra første gang jeg tok kontakt med ham. Han kunne ha vært rolig da jeg la ham i bakken. Men til tross for alle mine slag, var han ikke rolig, sier politimannen.

Samtidig eskalerte situasjonen med flere andre mennesker på stedet.

Under de påfølgende sekundene brukte han også pepperspray mot Simensen, uten at han opplevde at det heller hadde effekt.

– Jeg valgte derfor å slå ham med batong, sier politimannen.

Han sier at han fikk en følelse av at Simensen ønsket å skade ham og kollegaene hans, og sier at han fryktet for sitt eget liv og helse.

– Så når en person ligger på bakken og kjemper imot så er det fordi de vil skade politiet? spør aktor Marit Oliver Stormo.

– Ja, jeg ser ingen annen grunn til å kjempe imot på den måten enn at det er for å skade oss.

Forsto ikke at det var en pågripelse

Politimannen forsvares av advokat John Christian Elden.

I sitt innledningsforedrag viste Elden fram en liten kniv med bøyd skaft og en batong, som ifølge forsvareren ble funnet på Simensen.

Videoen viser også at Simensen på et tidspunkt i basketaket holder batongen i hånden, men at en annen politimann tar den fra ham.

Kevin Winness Simensen sier selv i retten at han ikke forsto at det var en politimann som tok tak i armen hans på bensinstasjonen, fordi han ikke så den tiltalte.

– Jeg forsto ikke først at det var en pågripelse. Min opplevelse var at jeg ble overfalt, ikke pågrepet. Det var flight-responsen. Jeg prøvde bare å komme meg vekk fra volden, sier Simensen.

Han sier at han heller ikke ville skade noen.

På spørsmål fra Elden, erkjenner Simensen at batongen er ulovlig, men sier at han ikke tenkte over at den og kniven lå i jakka da han dro ut på byen denne kvelden.

– Jeg hadde aldri tenkt å bruke dem, heller ikke da batongen falt ut av jakka under hendelsen, sier han.

Samtidig sier han at han ikke husker hvorfor han har våpnene liggende i en jakke han ofte bruker utendørs.

Kollega ble overrasket

En kollega av den tiltalte politimannen, sier i retten at hun ikke var forberedt på eskaleringen som skjedde da politimannen la Simensen i bakken.

– Den situasjonsforståelsen jeg hadde da, var at ingenting skulle tilsi at noen skulle bli lagt i bakken, sier politikvinnen.

Hun oppfattet heller ikke Simensen som en trussel før han ble lagt i bakken, men bisto kollegaen med å forsøke å få kontroll på ham da han gjorde motstand. Hun brukte også pepperspray på ham.

– Jeg tenkte at tiltalte hadde oppfattet noe jeg ikke hadde klart å oppfatte, sier kvinnen.

– Det har vært helt jævlig å stå i

Saken har fått mye oppmerksomhet, særlig etter at Dagbladet tidligere denne våren offentliggjorde overvåkingsvideoen fra Esso-stasjonen som viser hendelsen.

Den tiltalte politimannen sa selv at han har følt seg forhåndsdømt i mediene etter offentliggjøringen.

– Det har vært helt jævlig å stå i, sier politibetjenten.

Mer fra Dagsavisen