Innenriks

Regjeringen vil oppfylle Natos mål om 2 prosent av BNP til forsvar

Norge skal oppfylle Natos mål om at 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) skal gå til forsvar innen 2026.

Det kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på en felles pressekonferanse tirsdag.

– Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i. Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026, sa Støre på pressekonferansen.

Forsvarsbudsjettet skal derfor økes med rundt 3,8 milliarder kroner årlig fram til 2026, tilføyde Gram.

– Å forplikte Norge til Natos toprosentmål er svært viktig for vår nasjonale sikkerhet. Vi jobber nå med en ny langtidsplan for forsvarssektoren som skal legges fram neste år. Den vil konkretisere opptrappingsplanen for hvordan vi skal styrke Forsvaret, sa han.

Norge er blant landene som ikke har nådd målet om 2 prosent som Nato ble enige om i 2014.

– Per innbygger bruker Norge mest på forsvar etter USA i Nato. Men vi er ett av landene som ikke har hatt en plan for å nå toprosentmålet. Det har vi nå, fortsatte Støre.

Statsministeren vektla at det er viktig for Norge å lansere forsvarssatsingen før Nato-toppmøtet i Vilnius i Litauen i juli. Der skal Norge melde inn målet og hvordan det skal nås.

– Vi vil legge grunnlaget for et forsvar for vår tid, sa Støre.

Mer fra Dagsavisen