Nyheter

Pedersen om samtalen med Støre: – Signalet var veldig klart

Helga Pedersen tolket samtalen med Jonas Gahr Støre (Ap) som at hun burde trekke seg.

Selv om Helga Pedersen ikke ble direkte oppfordret til å trekke seg som kandidat til partisekretærjobben av Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre, var det slik hun tolket det. Når Dagsavisen spør om hun vil snakke om samtalen med Støre sier hun:

– Ingen kommentar.

Hun henviser til en melding hun har lagt ut på sin egen Facebook-profil der det står:

«Jeg registrerer at Jonas Gahr Støre på et pressemøte i dag har uttalt seg om samtalen som fant sted mellom oss lørdag kveld vedrørende mitt kandidatur som partisekretær på det forestående landsmøtet i Arbeiderpartiet.

Jeg er overrasket over at partilederen refererer fra vår samtale på en så konkret måte. Det er riktig at han ikke eksplisitt ba meg trekke meg, men signalet var veldig klart og jeg skjønner hvordan en slik samtale må tolkes.»

Det var etter en samtale med Støre at Pedersen trakk sitt kandidatur som partisekretær lørdag.

Snakket i dag

Hva samtalen innholdet har vært holdt utenfor offentligheten før Støre lettet på sløret i et pressemøte tirsdag.

– Jeg har ikke bedt henne om å ikke stille til noe. Vi hadde en diskusjon om hva vi ønsker å få ut av landsmøtet, hun konkluderte slik hun gjorde dagen etter, og det er hennes beslutning, sa Støre på en pressekonferanse tirsdag morgen i forkant av Aps landsmøte.

Han sa at det var naturlig for ham å ringe Helga Pedersen da han hørte at hun hadde tenkt å stille som kandidat til partisekretær. Men han avviste at han har bedt henne om å trekke seg eller blandet seg inn i valget hennes.

– Når jeg er partileder i forkant av et landsmøte og det går historier om at noen skal stille som partisekretær, da synes jeg det er mitt ansvar og min rett å få klarhet i det. Jeg har ikke overfor valgkomiteen lagt føringer. Jeg ga mine meninger, og jeg la ikke fram navn, sa Støre.

– Gjengir greit

Etter at Pedersens Facebook-post ble lagt ut, fikk Støre forelagt uttalelsen:

– Jeg synes hun gjengir det ganske greit. Jeg gjorde ikke det. Jeg synes ikke det er riktig å sitere fra en samtale som det, men å få klarhet i om noen stiller. Min hensikt var å skaffe klarhet i om det kom et benkeforslag inn i partiledelsen. Jeg synes ikke det er riktig å sitere fra en samtale som det. Vi har hatt en grundig prosess, sier Ap-lederen.

– Demokratisk prosess

Kjersti Stenseng sier hun forholder seg til at det har vært en lang og demokratisk prosess i Arbeiderpartiet om vervet som partisekretær. Stenseng ble spurt om hvordan hun ser på signalene om at så mange i partiet ønsker en annen partisekretær, da Ap holdt pressetreff tirsdag i forkant av landsmøtet.

Stenseng konstaterte at hun har innstillingen fra valgkomiteen i ryggen.

– Jeg forholder meg til at det har vært en lang og demokratisk prosess med innspill fra fylkespartier, sa hun.

– Jeg er glad for at det er en enstemmig innstilling fra valgkomiteen og forholder meg til det og til landsmøtet, som bestemmer, sa hun.

Stenseng tilføyde at hun er ydmyk overfor at det er en diskusjon i partiet.

– Vi som er på valg, skal tåle å bli diskutert. Jeg opplever at jeg har bred støtte fra fylkespartiene og den støtten jeg trenger for å gjøre en god jobb, sa hun.

Helga Pedersen valgte i helgen å droppe planene om å stille som motkandidat. På NRKs Politisk kvarter tirsdag sa Pedersen at hun ikke så grunnlag for tillitsfullt samarbeid med sentrale miljøer i partiet.

Mer fra Dagsavisen