Innenriks

Rekordhøy petroleumsskatt i fjor – venter en inntekt på 884 milliarder kroner

Petroleumsskatten for 2022 ventes å bli 884 milliarder kroner, nesten en tredobling fra det tidligere rekordåret 2021.

Det viser nye og reviderte tall fra Oljeskattekontoret i Skatteetaten.

– Etter å ha innhentet oppdaterte tall fra oljeselskapene, er forventet petroleumsskatt for fjoråret oppjustert fra 739 milliarder kroner til 884 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 20 prosent. Tallene innebærer videre en mer en tredobling for petroleumsskatten fra det tidligere toppåret 2021, heter det i en pressemelding.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark slår fast at skatteinngangen fra oljeselskapet aldri tidligere har vært i nærheten av så høy som nå.

– Årsaken til økningen er i hovedsak svært høye gasspriser i 2022. Svak kronekurs bidrar også til høy terminskatt, siden olje og gass fra norsk sokkel i hovedsak selges i utenlandsk valuta, sier hun.

Forrige rekord i 2021 da petroleumsskatten var 295 milliarder kroner. Skatteinntektene fra ikke-fornybare olje- og gassressurser går inn i oljefondet.

Oljeselskapene har allerede betalt inn 502 milliarder kroner av totalbeløpet på 884 milliarder kroner. Det gjenstår derfor 382 milliarder kroner å betale av petroleumsskatten for inntektsåret 2022. Dette skal betales i tre terminer i første halvår 2023.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen