Innenriks

– Uforståelig at er prosjekt til 37 milliarder etter få dagers drift bryter sammen

Ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan (Ap) forventer at Bane Nor raskt får Follobanen tilbake på skinner.

Det er fortsatt uvisst når Follobanen kan åpne for trafikk. Politikerne i kommunen mener toppledelsen i Bane Nor bør vurdere sine stillinger.

En katastrofe. Tragisk. Det er noen av reaksjonene som kommer etter at prestisjeprosjektet nå må holde stengt ut januar. Regjeringen ber Bane Nor gi svar innen neste uke.

– Det er ikke godt nok. Vi har stilt noen krav til Bane Nor gjennom en redegjørelse. Vi forventer at de svarer på disse spørsmålene innen neste uke, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til TV 2.

Follobanen ble stengt etter varmgang og røykutvikling i et teknisk anlegg på Ski stasjon 19. desember. Bane Nor opplyser at det gjennom julen har vært jobbet på spreng for å finne årsaken til problemene.

Uforståelig

– Det er uforståelig at er prosjekt til 37 milliarder etter få dagers drift bryter sammen, sier ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan (A).

– Det stiller spørsmål om oppsplitting av NSB var den riktige måten å bygge og drifte jernbane på i Norge, sier hun, og nå forventer hun at Bane Nor tar grep raskt.

Det stiller spørsmål om oppsplitting av NSB var den riktige måten å bygge og drifte jernbane på i Norge.

—  Hanne Opdan, ordfører

– Jeg forventer at feilene hurtig utbedres slik at det blir normal drift raskest mulig og videre at det blir en grundig gjennomgang av årsak. Det er helt avgjørende at det opprettholdes et godt tilbud, spesielt i rushtiden. Samtidig er det viktig at tiltakene som nå vurderes ikke går ut over tilbudet på lokalstrekningen til Oslo, sier Opdan til Dagsavisen.

Ordfører Hanne Opdan (Ap) forventer en  grundig gjennomgang av årsak til problemene med Follobanen.

– Å stenge Follobanen kun få dager etter åpningen er noe av det verste som kunne skje, og utrolig kjedelig for alle som bruker jernbanen for å komme seg til og fra både jobb og andre aktiviteter, sier Stine Undrum, konserndirektør for Utbygging i Bane Nor.

– Bør se om noen bør få seg en annen jobb

Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken, ber Bane Nors toppledelse vurdere sine stillinger.

– Det er tragisk og skulle ikke vært mulig etter at det er investert 36 milliarder kroner i prosjektet at banen må stenges eller egentlig aldri er blitt tatt i bruk etter åpningen i desember, sier han til NTB.

– Det er så pinlig at Bane Nors toppledelse bør ta en seriøs egenevaluering og se på om det er noen som bør få seg en annen jobb, sier han.

Bane Nor opplyser til NTB at de ikke har en kommentar til kritikken fra Skinnes.

– Fokuset vårt nå er å få Follobanen opp igjen, sier kommunikasjonsansvarlig Øystein Stavdal Paulsen i Bane Nor.

Han legger til at Bane Nor vil gi regjeringen svarene den ber om.

– Katastrofe

Frp i Nordre Follo kaller stengingen av Follobanen en katastrofe.

– Vi i Nordre Follo Frp er nærmest i sjokk og vantro over «havariet» til Follobanen. Nå vil det ikke kjøre noen tog gjennom Blixtunnelen på lang tid, og vi er bekymret for at det vil skape problemer enda lenger enn ut januar, sier gruppeleder i Nordre Follo Frp, Tønnes Steenersen.

– Når et prosjekt til 37 milliarder stopper opp noen dager etter at det åpnet, trenger vi svar. De svarene Bane Nor gir er ikke gode nok, sier han.

De ber om et møte med Bane Nors toppledelse og at det settes ned et granskingsutvalg umiddelbart.

36,8 milliarder kroner

Follobanen består av Nordens lengste jernbanetunnel. Det omfattende prosjektet har vært gjennom flere utsettelser og budsjettsprekker, med en endelig prislapp på 36,8 milliarder kroner.

Togene begynte å kjøre på den nye strekningen 11. desember, mens den offisielt ble åpnet dagen etter. Allerede 20. desember måtte den stenges på grunn av en brann i et koblingshus på Ski stasjon. Lille julaften oppsto det en ny brann i det samme huset.

Etter planen skulle banen åpnes igjen 27. desember, men dette ble utsatt. Torsdag opplyste Bane Nor at Follobanen holdes stengt inntil videre, minst ut januar.

Midlertidig tilbud

Bane Nor opplyser at togpassasjerene på Østfoldbanen får et midlertidig togtilbud fram til utfordringene på Follobanen er løst.

Sammen med Vy og godsselskap er det etablert et endret opplegg på togtilbudet slik at de reisende skal få et mest mulig forutsigbart tilbud. Det midlertidige rutetilbudet iverksettes fra 9. januar. Fram til det kjøres togene som i dag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen