Innenriks

Store problemer: To tog med 850 passasjerer sto fast i Romeriksporten

To passasjertog med flere hundre passasjerer sto fast i timevis i Romeriksporten mandag. Lene Stokkebek og Pernille Dokken var to av dem som kom tett på begivenhetene.

Begge togene er nå ute av tunnelen.

Lene Stokkebek var på vei hjem til Lillestrøm mandag, da toget plutselig stoppet.

– Jeg satt i vogna kjøreledningen falt ned over. Det smalt skikkelig og kom et kraftig lysglimt. Det virket som om noe eksploderte! Så ble vi sittende der i fem timer, sier hun til Dagsavisen.

Stokkebek og medpassasjerene hennes ble ikke kalde, og hun sier hun er fornøyd med oppfølgingen fra de ansatte.

– På Vy-toget hadde vi lys og fikk god informasjon, men dette tok lang tid. Nå snur jeg og drar tilbake for forhåpentlig å få en ordentlig arbeidsdag, sier hun.

Pernille Dokken har kommet fra Tønsberg for å besøke familie i Oslo. Toget hennes var en time forsinket etter å ha blitt stående lenge og vente i flere omganger.

– Jeg er ganske irritert over at det tok en time ekstra å komme hit. Det er ikke bare moro med en trassig unge, sier hun.

Pernille Dokken hadde kommet fra Tønsberg til Oslo for å besøke familie mandag. Turen ble forsinket av togkaoset som oppsto.

Forstår frustrerte passasjerer

– Vi forstår veldig godt at det er ubehagelig og frustrerende for alle passasjerene, som har sittet om bord i to strømløse tog i tunnelen siden rundt 08.30 i dag, sier konserndirektør for Drift og teknologi, Sverre Kjenne, i en pressemelding.

Feilen oppsto ved 8.30-tiden da en kjøreledning falt over et tog. I 9-tiden ble tunnelen helt stengt. Da sto to passasjertog – et Vy-tog og et flytog – fast inne i tunnelen, uten strøm.

Til Romerikes Blad , som først skrev om saken, opplyste Vy at det var rundt 500 passasjerer på deres tog som satt fast i tunnelen.

Oslo  20170512.
Forsinkelser og sporendringer på Oslo S etter en feil i Romeriksporten fredag morgen.
Foto: Audun Braastad / NTB

Fremdeles forsinkelser

Det første toget som ble hentet ut var flytoget. Det ble dratt ut i 12-tiden.

– Vi har jobbet så raskt vi kan for å få dem ut av tunnelen, men å sikre både tog og kjøreledning tar tid når strøm er på avveie, sier Kjenne.

Nå går Bane Nor i gang med å se på skadeomfanget for å reparere kjøreledningen som falt ned.

Hendelsen førte til store forsinkelser i togtrafikken, og Bane Nor skriver at trafikken tynnes ut i Oslo-området og kjører Hovedbanen mellom Oslo og Lillestrøm, men med innstillinger og forsinkelser.

Mørkt og stille

I mange timer var passasjerene usikre på hvor lenge de måtte bli værende i tunnelen.

– Høyttaleren virker ikke, det er stille, men ikke kaldt. Det tar lang tid og skjer veldig lite, men de ansatte holder oss oppdatert, sier Martin Ekberg til avisen. Han er en av passasjerene som satt fast i tunnelen.

Ifølge NRK var det rundt 350 passasjerer på Flytoget som gikk fra Gardermoen klokken 8. I over tre timer satt passasjerene fast uten strøm eller toaletter.

Passasjerer NRK har snakket med forteller at de var både tissetrengte og tørste. Noen var også litt engstelige.

Til NTB sa pressevakt Øystein Stavdal Paulsen i Bane Nor at den ene kjøreledningen lå over det ene toget og gjorde situasjonen ekstra utfordrende.

Saken fortsetter under videoen


Flere problemer

Mandag har det også vært problemer både på Gardermobanen og Østfoldbanen. På Gardermobanen er det strømproblemer mellom Oslo S og Lillestrøm.

Berørte toglinjer er R14, R13, R10, R12, F6, R11 og L1.

Mandag morgen er det også problemer med en sporveksel på Oslo S, noe som fører til forsinkelser og noen innstillinger på Østfoldbanen. Blant annet er trafikken på den nye Follobanen rammet.

Bane Nor opplyser at de jobber med å rette feilene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen