Innenriks

Ni pågrepet for vold mot politiet etter Iran-demonstrasjon

Ni personer er pågrepet for vold mot politiet og skadeverk etter demonstrasjonen ved Irans ambassade onsdag, og totalt 95 personer ble innbrakt eller bortvist.

Av de 95 personene ble totalt 85 kjørt til arresten. Ni av disse er pågrepet, hovedsakelig for skadeverk mot ambassadens område og/eller vold mot politiet, opplyser Oslo politidistrikt.

Det var TV 2 som først meldte om antall pågrepne.

Åtte personer som ble anholdt på stedet, ble dimittert av politiet, men formelt bortvist. To personer ble kjørt til legevakt med luftveisplager, trolig etter at politiet avfyrte tåregass mot demonstrantene.

Det er ikke avgjort hvor mange som anmeldes etter demonstrasjonen, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet meldte først at de hadde anholdt 30–40 personer i Skarpsnoparken like ved ambassaden. Disse ble besluttet pågrepet.

– Disse personene har brutt en del pålegg og vært med på å kaste stein og å være utagerende mot ambassaden, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB..

Han sier to personer er lettere skadd i forbindelse med demonstrasjonen. Om dette er demonstranter eller forbipasserende, er uklart.

– De to skadde får tilsyn av ambulansepersonell, sier operasjonslederen.

Tåregass

Han bekrefter at politiet har brukt tåregass for å kontroll på situasjonen.

– Det er ikke meldt om skader på politipersonell. Men det er skade på fasade og gjerder tilhørende ambassaden, sier Stokkli.

Det var ved 14-tiden politiet meldte at det pågikk en demonstrasjon ved den iranske ambassade hvor «mange» opptrådte voldelig og utagerende. Flere skal også ha forsøkt å ta seg inn på ambassaden.

Politiet rykket ut med betydelige ressurser.

– Det er kastet stein mot ambassaden, og flere har prøvd å ta seg inn. Vi er der med et betydelig antall politifolk, og har ikke kontroll på situasjonen, men begynner å få det. Vi vet ikke om det er skadde, sa Stokkli til NTB.

Til VG sa han at det var rundt 100 personer på stedet.

Politiet mener de har kontroll etter at det oppsto en voldelig demonstrasjon ved Irans ambassade i Oslo torsdag ettermiddag. 
Foto: Terje Pedersen / NTB

Stortingspresidenten kritisk

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som selv er fra Iran, mener det er uakseptabelt dersom det stemmer at det ble tydd til vold i forbindelse med demonstrasjonen.

– Jeg vet saken engasjerer og mange er sterkt berørt av at unge mennesker som kjemper for frihet og demokrati i Irans gater blir møt med kuler og vold. De blir drept og mange føler seg maktesløse her i trygge Norge og alle andre steder i verden hvor man også ser store solidaritets markeringer for deres frihetskamp, skriver han på Facebook.

– Men alle som står opp for demokrati og ytringsfrihet i Norge må respektere våre demokratiske spilleregler. Dersom det stemmer at noen tyr til vold, er det uakseptabelt. Bruk stemmen og vis solidaritet. Ikke ødelegg de unges frihetskamp med uakseptabel oppførsel, skriver Gharahkhani.

Ikke varslet

Ifølge politiet var torsdagens demonstrasjon ikke varslet på forhånd.

Gruppen Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI) hadde imidlertid varslet en demonstrasjon ved ambassaden fra klokka 17 torsdag.

– Vår aksjon er en liten del av verdens omfattende protester mot presteregimet i Iran etter at moralpolitiet drepte Mahsa Amini, en 22 år gammel kvinne. Dette utløste et omfattende folkeopprør over hele landet. Folk i Iran viste sin avsky og ønsket å styrte mulla-regimet for å etablere en sekulær, demokratisk og fri styreform i Iran, heter det i en pressemelding fra gruppen.

Store demonstrasjoner i Iran

Det har vært store demonstrasjoner i Iran de siste to ukene etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde mens hun var anholdt av moralpolitiet. Mange er drept av regimet under disse demonstrasjonene.

Tidligere torsdag skjerpet Utenriksdepartementet (UD) reiserådet for reiser til Iran. De ber nordmenn om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen