Innenriks

Førdefjord-aktivister ble dømt til høyere bøter

De 18 Førdefjord-aktivistene som i forrige uke måtte møte i retten, er blitt idømt bøter på 12.000 kroner hver i tillegg til sakskostnader.

Opprinnelig fikk aktivistene bøter på 10.000 kroner hver, men flere av dem valgte å ikke godta bøtene og måtte derfor møte i Sogn og Fjordane tingrett.

– Vi visste hele tiden at aksjonene kunne resultere i bøter, men det er verdt det. Samtidig er bøtenivået kritikkverdig, ettersom handlingen utføres ut av nød, ikke et ønske om å bryte loven, sier Sunniva Marie Johansen Haugene i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Bøtene var for å ha hindret anleggsarbeid ved å lenke seg fast i maskinene. Aksjonistene protesterer mot at selskapet Nordic Mining skal utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet som ligger på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.

Restmassene fra rutilproduksjonen skal deponeres på vel 300 meters dyp i Førdefjorden.

I alt ble 84 personer pågrepet i forbindelse med aksjonen mot anleggsarbeidet i begynnelsen av mai. Flere av dem som valgte å ikke godta bøtene sine venter fortsatt på å bli stevnet til rettssak.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen