Innenriks

Stortinget vil fortsatt ha monarki

Onsdag skal Stortinget stemme over om Grunnloven skal endres for å åpne opp for republikk, eller om Norge fortsatt skal ha slott og trone.

Men forslaget blir etter alle solemerker nok en gang nedstemt. I innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen går et flertall inn for å vende tommelen ned.

Det er folkevalgte fra fem ulike partier på både høyre- og venstresiden som står bak forslaget. Blant dem er nåværende kulturminister Anette Trettebergstuen og to andre Ap-politikere, Heidi Nordby Lunde fra Høyre og Sivert Bjørnstad fra Frp.

SV, Rødt og Venstre vil kaste det norske monarkiet på historiens skraphaug. I forslaget presiseres det imidlertid at spørsmålet bør endelig avgjøres av folket i en folkeavstemning.

Siden årtusenskiftet har Stortinget behandlet grunnlovsforslag om å avvikle monarkiet hele sju ganger. Sist gang var i 2019. Da stemte 36 representanter for forslaget, åtte flere enn i 2016.

Saken fortsetter under videoen

Røttene til det norske monarkiet ligger mer en tusen år tilbake i tid, med Harald Hårfagre som den første kongen omkring år 890. Siden 1905 har regenten tilhørt fyrsteslekten Glücksburg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen