Innenriks

Mindretall på Stortinget kan tvinge fram nyvalg av president

Stortinget må velge ny president hvis en femdel av representantene krever det. – En mulighet hvis man mener det trengs, sier Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Av Marie De Rosa og Johan Falnes

Det er Stortingets regelverk for sitt eget arbeid, den såkalte forretningsordenen, som sier at mindretallet kan kreve nyvalg.

«Dersom minst en femdel av representantene sender skriftlig krav til presidenten om nytt valg av Stortingets president eller en visepresident, skal Stortinget foreta slikt valg», står det i Stortingets regelbok.

Rødt krever redegjørelse

Stortinget har i dag 169 representanter, altså må minst 34 av dem kreve nyvalg for at det skal kunne skje.

Flere partier har onsdag reagert på avsløringer i Adresseavisen tirsdag om at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) kan ha fått pendlerbolig av Stortinget i strid med reglene. Blant dem er Rødt.

– Vi har krevd en redegjørelse i Stortinget fra presidenten overfor oss representanter som har valgt henne, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til NTB.

Hun påpeker muligheten Stortinget har til å kreve nyvalg:

– Basert på svarene vi får på våre spørsmål, er det en mulighet til å kreve nyvalg hvis man mener det trengs, sier Sneve Martinussen.

Hansen vil ikke trekke seg

Foreløpig er det kun Miljøpartiet De Grønne med sine tre stortingsrepresentanter som har bedt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) om å trekke seg. Fremskrittspartiet har bedt Hansen vurdere sin stilling, mens Rødt altså krever en redegjørelse. Til sammen har de tre partiene 32 stortingsrepresentanter.

Hansen har avvist at hun kommer til å trekke seg som stortingspresident, men sier til NTB og andre medier onsdag at hun vil svare på Stortingets spørsmål.

Sneve Martinussen mener det haster.

– Her er det snakk om dager og ikke uker. Stortinget har mange viktige oppgaver framover og er avhengig av en stortingspresident som har tillit i salen, sier hun.

Meldte flytting flere år etter boligkjøp

Rødt-nestlederen mener det er for tidlig å konkludere på om Rødt kommer til å benytte seg av Stortingets forretningsorden til å kreve nyvalg, men sier at partiet brenner inne med mange spørsmål til Hansen.

– Det handler både om tilliten folk har til Stortinget, og tilliten vi har til at hun skal lede ryddejobben i pendlerleilighetskaoset, sier Martinussen.

Hun stiller seg spørrende til at Hansen ikke sjekket sin egen situasjon på et tidligere tidspunkt etter de mange avsløringene om feiltolkning av regelverket rundt pendlerboliger.

Hansen bodde fra 2014 sammen med sin mann i Ski utenfor Oslo, men leide samtidig en hybel i Trondheim som hun oppga som adresse. Ski er for nært Stortinget til å gi rett til pendlerbolig.

Først i 2017 meldte Hansen flytting til Ski og sa opp pendlerboligen.

Mer fra Dagsavisen