Innenriks

Nye koronatiltak: Tredje vaksine til alle voksne og bruk av koronapass innenlands

Alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, og kommunene kan ta i bruk koronapass for å unngå å stenge ned tilbud.

Det opplyste regjeringen på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Personer mellom 18 og 64 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine når det har gått minst seks måneder etter andre vaksinedose.

Dette kan bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og hindre smittespredning.

– Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene skal prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys tredje dose.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år.

Kommunene er allerede godt i gang med å tilby alle over 65 år en tredje vaksinedose mot covid-19, og nå står helsepersonell for tur.

Koronasertifikat for å unngå nedstenging

Flere kommuner har ønsket bruk av koronasertifikat for å unngå nedstenging, avstandskrav og antallsbegrensninger, opplyser helseministeren.

– Vi vil raskt innføre en forskrift som gjør at kommunene kan bruke koronasertifikat for å lempe på lokale koronaregler, sier hun.

De som har grønt koronasertifikat, er vaksinerte, personer som er immune fordi de har hatt korona, eller har en negativ koronatest.

Regjeringen skal se nærmere på mer utstrakt bruk av koronasertifikat nasjonalt.

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Hvis en kommune har innført krav om for eksempel én meters avstand og bordservering på utesteder, kan kommunen i tillegg legge til krav om å bruke koronasertifikat. Da kan utestedet drive som vanlig, hvis gjestene har grønt koronasertifikat, sa Støre under pressekonferansen fredag.

Etter regjeringens kunngjøring om bruk av koronasertifikat, ble det raskt problemer med innloggingen på Helsenorge.no. Problemene skyldes ifølge dem stor pågang.

– På grunn av stor pågang, vil noen oppleve å ikke få logget seg inn og sett sitt koronasertifikat, eller andre tjenester på Helse-Norge. Vi beklager ulempene dette kan medføre, skriver de på sine nettsider.

Nye krav om testing for uvaksinerte

Det kommer også nye krav til testing. Uvaksinerte personer over 18 år som bor sammen med en som er smittet av korona, får nå plikt til å teste seg. Dette gjelder fra 16. november.

Testplikten gjelder til det har gått sju dager siden siste gang man hadde nærkontakt med den smittede. Man må teste seg hver dag i sju dager med selvtest eller annenhver dag med PCR-test.

Hvis du bor sammen med en som er smittet, bør du være hjemme til du har fått negativt svar på den første testen.

Helsepersonell

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet om uvaksinert helsepersonell og faren for at de kan smitte sårbare pasienter. Helsedirektoratet vil sende ut retningslinjer om dette til kommunene, påpeker Kjerkol.

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte. Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind, sa Kjerkol på pressekonferansen fredag.

Hun understreker at det som kan snu smitteutviklingen, er de samme tiltakene vi er kjent med fra før:

– Det er viktig at alle holder seg hjemme ved sykdom, tester seg og isolerer seg ved påvist koronasykdom.

Saken fortsetter under videoen

Karanteneplikt

Reisende fra en rekke områder – blant annet ferieøygruppen Balearene og flere områder i Sverige og Danmark – må belage seg på å gå i karantene fra mandag.

De nye kravene gjelder fra natt til mandag og gjelder for Andorra, den spanske øygruppen Balearene, regionen Midtjylland i Danmark, regionene Centrala Tavastlands SVD, Södra Karelens SVD og Östra Savolax SVD i Finland og regionene Gävleborg og Örebro i Sverige.

Innreisekarantene gjelder ikke for reisende som har gyldig, verifiserbart koronasertifikat, melder Helse- og omsorgsdepartementet fredag. Skjerpingen i innreisereglene kommer samtidig som regjeringen på en pressekonferanse varslet innstramminger i smittevernreglene og -anbefalingene her hjemme.

Barn og unge under 18 år er unntatt innreisekarantene, uavhengig av hvor de kommer reisende fra.

Innreisekarantene kan i tillegg forkortes for alle reisende ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst, understreker departementet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om nye koronatiltak

Dette er noen av de nye, nasjonale koronatiltakene:

  • Uvaksinerte nærkontakter over 18 år får plikt til å teste seg
  • Denne plikten vil gjelde fra 16. november
  • Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind
  • Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.
  • Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene.

---

Mer fra Dagsavisen