Av Johan Falnes
Støre-regjeringen vil gå inn som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud. Helt uforståelig, mener tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
– Jeg mener det er et helt uforståelig valg de har tatt. Det er utrolig at de velger å legge seg ut med allierte som det første de gjør, sier Eriksen Søreide til NTB.
Hun viser til den nye regjeringsplattformen fra Hurdal, der Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler at Norge skal delta «som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen».
Formuleringen har vakt oppsikt hos allierte i Nato.
– Hva de oppnår med det, kan man jo bare lure på, bortsett fra masse reaksjoner fra våre nærmeste allierte, sier Eriksen Søreide.
– Det mener jeg er en veldig dårlig start for en ny regjering.
[ Stoltenberg hardt ut mot FN ]
Fikk umiddelbart reaksjoner
Den tidligere utenriksministeren forteller at reaksjonene begynte å strømme inn til Utenriksdepartementet allerede dagen før regjeringsskiftet, da Hurdalsplattformen ble lagt fram.
Dermed var det Eriksen Søreide selv som måtte ta imot.
– Det skapte umiddelbart reaksjoner, sier hun.
– Og det er ikke så rart, for det både bryter med Natos linje. Norge vil være eneste Nato-land som deltar som observatør, sier Eriksen Søreide, som nå er utenriks- og forsvarspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.
Høyres standpunkt er ifølge Eriksen Søreide at Norge heller bør satse på arenaer for kjernefysisk nedrustning der også atomvåpenmaktene deltar.
Ingen stater med atomvåpen er med i forbudstraktaten, og ingen av de allierte i Nato har signert den.
Ikke aktuelt å signere
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) tar kritikken med fatning.
Han understreker at det ikke er aktuelt for Ap-Sp-regjeringen å slutte seg til traktaten. Norge støtter Natos linje fullt og helt, forsikrer forsvarsministeren.
– Så det er ikke noen grunn til å bekymre seg for noen endring, sier Enoksen til NTB.
Natos standpunkt er at det vil være nødvendig for Nato å ha atomvåpen så lenge det fins atomvåpen i verden – selv om målet på sikt er en atomvåpenfri verden. Dette ble gjentatt av Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen etter alliansens forsvarsministermøte i Brussel fredag.
[ – Slik det er nå, vil verken USA eller Iran blunke først ]
Nato-møte i Brussel
Under forsvarsministermøtet, der også Enoksen deltok, ble det også holdt et eget møte i Natos kjernefysiske planleggingsgruppe. I etterkant av møtet bekreftet Stoltenberg at forbudstraktaten ble diskutert på møtet.
– Jeg vil ikke gå i detalj om våre interne diskusjoner. Men vi hadde gode og konstruktive samtaler i dag, sa Stoltenberg på spørsmål fra norsk presse.
Han minnet samtidig om hvor viktig det er at medlemslandene konsulterer sine allierte i slike saker.
– Viktigheten av slike konsultasjoner ble understreket på møtet.
Saken fortsetter under videoen
Forberedt på reaksjoner
Enoksen sa i forkant av møtet at han var forberedt på reaksjoner.
– Vi mener likevel at det å stille som observatør, som vi planlegger å gjøre, er viktig. Det har vært en lang linje i norsk politikk å jobbe for nedrustning, sier Enoksen til NTB.
Ifølge Enoksen er det spesielt allierte som har atomvåpen selv, som har tatt opp saken med Norge – det vil si USA, Storbritannia og Frankrike.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen