I 2017 uttalte Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad følgende til Dagsavisen:
– Vi ser ikke noe stort behov for nye nasjonalparker i Norge. Vi har allerede 44 nasjonalparker og naturreservat, noen av dem er av et betydelig omfang.
[ Ja til Østmarka ]
Viser til programmet
Bare noen dager i forkant av stortingsvalget varslet Solberg-regjeringen at den hadde gitt Miljødirektoratet i oppgave å starte arbeidet med verneplanprosesser for fire nye nye nasjonalparker. I tillegg ønsker den avtroppende regjeringen å gjøre om seks landskapsvernområder til nasjonalparker. Samtidig fortsetter arbeidet med planene om en ny nasjonalpark i Østmarka utenfor Oslo.
Nå har Dagsavisen stilt blant annet følgende spørsmål til Sp:
– Er Arnstads svar fra 2017 fortsatt gjeldende politikk for Sp?
– Vil i så fall Sp skrinlegge avtroppende regjerings planer om ti nye nasjonalparker?
– Vil Sp skrinlegge planene om nasjonalpark i Østmarka?
Til det har vi fått følgende tilbakemelding i e-post fra Sp:
«I programmet vårt står dette:
Senterpartiet vil:
Legga til rette for berekraftig opplevingsturisme og naturbasert turisme i nasjonalparkane.
Styrka regionalparkar som samarbeidsmodell for distriktsutvikling og for varetaking av natur- og kulturverdiar.»
[ Østmarka kan bli en turistmagnet ]
Opptatt av arbeidsplasser
Sp henviser i tillegg til et representantforslag fra i vår. Det handlet om å:
- «Flytte flere statlige arbeidsplasser ut til verneområdepunktene.»
- «Styrke besøkssentrene, nasjonalparkkommunene og naturarven som verdiskaper.»
- «Stimulere til mer lokal verdiskaping, næringsutvikling, levedyktige bedrifter og helårlige arbeidsplasser med grunnlag i verneområdene og merkevaren Norges nasjonalparker.»
Tilbakemeldingen fra Sp inneholder ingen direkte svar på Dagsavisens spørsmål.
[ Kan vi klare å reparere nok natur? ]
Vedtak neste år?
Hornelen, Masfjordfjella, Øystesefjella og Sunnmørsalpene er områdene hvor den avtroppende regjeringen ønsker helt nye nasjonalparker. Lyngsalpan, Sylan, Trollheimen, Ålfotbreen, Oksøy-Ryvingen samt Flekkefjord og Listastrendene er landskapsvernområdene som kan bli nasjonalparker.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/HN7772LCIFE5XMYE7JYSKSCO7E.jpg)
Arbeidet med en nasjonalpark i Østmarka har kommet mye lenger. Daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) tok «første steg mot nasjonalpark i Østmarka» i mars 2018.
Klima- og miljødepartementet opplyser nå til Dagsavisen at et vedtak om nasjonalpark der «vil tidligst kunne skje siste del av 2022». Tilsvarende vedtak om ytterligere ti nasjonalparker kan bli fattet i løpet av tre-fire år, det vil si i 2024-2025.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/2QR2OGDMMVDQDELFN2Z3E5BA6A.jpg)
[ Nasjonalparker trues av hærverk og forsøpling ]
Stoler på Ap
Hva lokale Sp-politikere mener om nasjonalpark i Østmarka, fikk vi klarhet i så sent som i mars i år.
– Vi mener Markaloven gir tilstrekkelig vern og ønsker ikke en nasjonalpark, uttalte da leder i Oslo Sp, Bjørg Sandkjær, til Aftenposten.
Likevel er styreleder Helga Gunnarsdóttir i Østmarkas Venner, sikker på at det blir nasjonalpark i Østmarka.
– Jeg er overbevisst om at SV og Arbeiderpartiet vil sørge for at verneprosessen som Ola Elvestuen og dagens regjering satte i gang i 2019, blir fullført i løpet av denne stortingsperioden, kanskje allerede i 2022, sier Gunnarsdóttir.
– Både Ap og SV har helhjertet støttet opp om nasjonalparken i Stortinget og i kommunene, og saken har tverrpolitisk støtte hos alle partiene på Stortinget med unntak av Frp og Sp.
[ Håper arealregnskap skal redde restene av naturen ]
– Meget oppsiktsvekkende
– Arbeiderpartiet vil etter vårt syn være tungen på vektskåla i diskusjonene mellom Sp og SV i regjeringsforhandlingene, fortsetter Gunnarsdóttir.
Hun viser i den anledning til uttalelser som Aps klima- og miljøpolitiske talsperson, Espen Barth Eide, kom med til Østmarkas Venner i etterkant av en tur i Østmarka i slutten av august.
«Vi har for lengst bestemt oss, både nasjonalt og i de tilstøtende kommunene, for at vi støtter etableringen av en nasjonalpark i Østmarka, sier Barth Eide i et intervju publisert på nettsidene til Østmarkas Venner.
– Mer tydelig kan det ikke sies, konstaterer Gunnarsdóttir.
– Det ville vært meget oppsiktsvekkende hvis en ny rødgrønn regjering stanset verneprosessen som er så godt i gang. Vi regner med at alt er klart på nyåret for en bred høring av ulike alternativer for vern og regler, og det betyr at et vernevedtak i regjeringen kan komme i løpet av ett år.
[ Drømmer om en nasjonalpark uten jakt ]
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/43F4VQW32REQ3DNH5DYQ35PNIA.jpg)
Vern «ikkje eit mål»
I Aps partiprogram heter det at partiet vil «utarbeide en ny plan for nasjonalparker og andre verneområder for å sikre representativt vern av norsk natur.»
Sp nøyer seg med å ville «legga til rette for berekraftig opplevingsturisme og naturbasert turisme i nasjonalparkane», den ene gangen partiet bruker begrepet «nasjonalpark» i sitt program.
I sitt svar til Dagsavisen viser også Sp til hva som står fra side 61 i partiprogrammet.
Her kan vi blant annet lese følgende:
«I enkelte tilfelle er vern av naturtypar og dyre- eller planteartar nødvendig. Vern er likevel eit middel for å bevara naturen, ikkje eit mål i seg sjølv.»
«Frivillig skogvern er den mest effektive og minst konfliktskapande ordninga på dette feltet. Senterpartiet er motstandar av eit prosentmål for verna skog i Noreg.»
«Senterpartiet vil vidareutvikla og styrka dagens modell med regional og lokal forvalting. I område der vern er aktuelt, må verneprosessane føregå slik at lokalbefolkninga og grunneigarane får reell innverknad.»
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her!