Innenriks

Flyet fra Afghanistan var nesten tomt – UD fortviler

Flyet med evakuerte nordmenn og andre fra Afghanistan som fredag landet på Gardermoen, var nesten tomt, melder flere medier. – Fortvilende, sier UD.

En av de evakuerte, Kaja Markhus fra organisasjonen Ascend Athletics i Afghanistan, tok et bilde av innsiden av flyet. Ektemannen Paul Farthing, som fortsatt befinner seg i landet, publiserte bildet på Twitter. Det viser et fly med mange tomme benkerader, skriver Dagbladet.

– Skandaløst, skriver Farthing på Twitter og viser til at det står tusenvis av desperate afghanere på utsiden av flyplassen.

I tillegg forsøker journalister, menneskerettsaktivister og afghanere som har jobbet for utenlandske myndigheter, å komme seg ut av Afghanistan. Mange er livredde og holder seg i skjul.

UD: – Fortvilende

Kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet mener situasjonen er fortvilende.

– Det er ikke mangel på flyseter, men utfordringen er å få våre egne borgere og våre lokalt ansatte inn på flyplassen for å fylle flyene. Evakueringen går framover, men det er et veldig komplisert arbeid, sier hun til NTB.

– Som de aller fleste sikkert har sett, hersker det et kaos på utsiden. Der er det også Taliban som står for den ytre sikringen av flyplassen. Vi bruker de ressursene vi har fra flere myndighetsorganer for å bistå. Det er et utrolig krevende arbeid. Akkurat nå gjør vi som alle andre land: Vi evakuerer dem vi kan evakuere, når det er mulig. Det vil si at vi tar med også andre lands borgere på våre fly og motsatt, sier Måseide.

Solberg: – Jeg er glad

Verken Utenriksdepartementet eller Forsvarets operative hovedkvarter har villet oppgi nøyaktig hvor mange personer som var om bord på flyet. Men statsminister Erna Solberg (H) gleder seg over at evakueringen omsider er i gang.

– Jeg er glad for at det første norske flyet med norske borgere har landet. Det arbeides intenst med en veldig vanskelig evakuering, men nå er vi i gang med flyginger, sier Solberg (H) til NTB.

23 norske borgere var med på flyet som landet på Oslo lufthavn ved 8.30-tiden, ifølge NRK , blant dem TV 2s reporter Fredrik Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal. I tillegg hadde noen familiemedlemmer til lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere fått plass.

– Uoversiktlig

Situasjonen i Kabul er fortsatt svært uoversiktlig, bekrefter Forsvarets pressetalsmann, brigader Eystein Kvarving til medier som hadde møtt opp på flyplassen.

Forsvaret bistår UD i evakueringen av norsk personell og andre fra Afghanistan, men av hensyn til sikkerheten til de evakuerte vil Kvarving gå i detalj om hvordan operasjonen med å få ut folk fra Kabul har foregått.

– Dette er ikke over. Vi kommer til å fortsette å bistå UD, sier han.

Saken fortsetter under videoen

Ikke tall

Norske myndigheter har ikke bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan, men oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Til nå har 163 personer registrert seg.

Men det er uklart hvor lang tid det vil ta å få evakuert alle. Det er også mye usikkerhet rundt hvordan situasjonen i Afghanistan vil utvikle seg, og om Taliban vil hindre folk som har samarbeidet med utenlandske myndigheter og styrker, i å reise ut av landet.

Siden Taliban tok makten i Kabul søndag, er mer enn 18.000 personer blitt evakuert, ifølge Reuters.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen