Innenriks

Regjeringskilder: Kommuner rundt Oslo kan plasseres i risikonivå 4 søndag

Regjeringen vurderer nye lokale tiltak i nabokommunene til Oslo, men disse vil ikke bli offentliggjort før tidligst søndag, får NTB opplyst.

NTB får opplyst fra kilder i regjeringen at planen opprinnelig var å innføre nye tiltak for Oslos nabokommuner lørdag, men at dette ikke vil skje før tidligst søndag. Nordre Follo og ni kommuner, blant dem Oslo, ble plassert i risikonivå 5 lørdag.

Det førte til at nabokommunene til Oslo som ikke var inkludert, ba regjeringen innføre tiltak også for dem.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – kjøpesentre stenges, skolene på rødt nivå

Det regjeringen vurderer å innføre for de øvrige kommunene rundt Oslo, som Lillestrøm, Asker og Bærum, er tiltak fra risikonivå 4, får NTB opplyst.

Helsedirektoratet bekrefter overfor VG at tiltakene blir presentert på en pressekonferanse med regjeringen søndag ettermiddag.

Helseminister Bent Høie har varslet at det vil komme tiltak også for kommunene som ikke er inkludert i lørdagens tiltakspakke.

Les også: Byrådsleder Raymond Johansen: – At vaksiner til Oslo-regionen prioriteres bør være en selvfølge

– Vi er beredt til å gjøre nasjonale vedtak om lokale tiltak, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Asker, Drammen, Lillestrøm og Lørenskog har alle tatt til orde for at også de skal inkluderes av de nasjonale tiltakene, skriver avisen.

Les også: «Det er vanskelig å forstå at Vinmonopolene i det hele tatt fikk åpne slik de gjorde lørdag»

Lange polkøer rundt Oslo: – Vær lojale til smitteverntiltakene

Vinmonopolene i Oslos nabokommuner hadde et svært godt salg lørdag. I snitt opplevde polene i Asker, Bærum og Lier en salgsvekst på 277 prosent.

– Det er all mulig grunn til å tro at folk har tatt lørdagshandelen et annet sted siden polet har vært stengt der de bor, men det kan også være at folk har planlagt flere uker fram i tid, som vi så i mars i fjor, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til VG.

– Vær lojale til smitteverntiltakene. Det handler om å unngå en tredje bølge, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB.

Han understreker at de ennå ikke har mottatt interne melding fra enkeltbutikker ennå, men at det ikke var veldig høyt trykk på nasjonalt nivå den første åpningstimen lørdag.

Personer NTB har vært i kontakt melder derimot om lange køer både i Lørenskog og på Lillestrøm. Det samme gjør Romerikes Blad , mens blant annet Budstikka melder om lange køer i Bærum.

I Bærum sitter kriseledelsen i møte lørdag formiddag der de blant annet diskuterer tiltak rundt polene og kjøpesentrene.

– Bærum har nå spilt inn ulike temaer, blant annet pol, til helsemyndighetene. Vi venter nå på konklusjoner fra myndighetene om koordinering og samordning av diverse tiltak, noe flere av nabokommunene etterlyser, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i en uttalelse på kommunens nettsider.

Les også: Kommuneoverleger ber hyttefolk reise hjem

Vaktpersonell

Driftsleder Thomas Kolsrud ved Østerås Kjøpesenter i Bærum forteller til Nettavisen at de har registrert en større kø lørdag.

– Det er mer folk enn vanlig, men det kan være at folk i Bærum er redd for at det også skal stenges ned her, sier Kolsrud.

Nordahl i Vinmonopolet er klar på at de har tiltak for å unngå smitte i sine butikker.

– Vi har jo avtale med vaktselskap og det er vaktpersonell der det er behov for det. Det har vi ti måneder erfaring med. Det kan bli lang kø utenfor. Smittevern er viktig både i kø og i butikk, sier han.

Vinmonopolene i de ti kommunene som fra lørdag klokken 12 fikk nye tiltak, har vært stengt hele dagen, opplyser han.

Les ogå: Follo-kvinner må føde alene

Solberg: Vurderer tiltak

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at polene er en av de tingene de vurdere tiltak rundt.

– Er det noen som står med dette viruset i en vinmonopolkø, betyr det at betydelig flere kan bli smittet. Det ville derfor være rart om det ble gjort et unntak for Vinmonopolet, mens en rekke andre butikker ble stengt, sier hun.

– Jeg skjønner at folk er glad i et glass til maten, men vi må tenke på det viktigste først. Jeg håper inderlig at vinmonopolene klarer å ordne denne køen, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) til NTB.