Innenriks

Øystein Olsen har ikke vurdert å trekke seg

Sentralbanksjef Øystein Olsen svarer et klart nei på direkte spørsmål om han har vurdert å trekke seg fra stillingen.

NTB-Kristian Skårdalsmo, Marius Helge Larsen og Anne Gøystdal

Sentralbanksjef Øystein Olsen svarer et klart nei på direkte spørsmål om han har vurdert å trekke seg fra stillingen.

– En tillit er ikke noe man skal definere for seg selv, men noe man skal opparbeide og eventuelt utvikle over tid. Det er det generelle svaret, sa Olsen på NTBs spørsmål på fredagens pressekonferanse.

– I forhold til feilene og bruddene som er påpekt, har vi svart på det, grundig, muntlig i høringen og skriftlig til finanskomiteen 14. august, la han til.

– Har du vurdert å trekke deg?

– Nei.

Moxnes: Kritikk bør få Olsen og Tangen til å gå

Stortingets kritikk av Norges Bank bør føre til at sentralbanksjef Øystein Olsen går av og Nicolai Tangen ikke tiltrer som oljefondssjef, mener Rødts leder.

– Den naturlige konsekvensen av denne kritikken, og den enkleste løsningen nå, vil fortsatt være om Tangen og sentralbanksjefen tar sine hatter og går, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Hvis ikke har Rødt et forslag som ligger til behandling i finanskomiteen, om å gi sentralbanksjefen avskjed om det blir nødvendig. Maktpersoner må også stilles til ansvar for sine handlinger, sier han.

Les også: Samlet opposisjon mener Sanner må gripe inn i Tangen-saken

Øystein Olsen i krisemøte med finansministeren

Sentralbanksjef Øystein Olsen kom ved 17-tiden til et varslet møte med finansminister Jan Tore Sanner (H) i Finansdepartementet.

– Jeg skal i møte med finansministeren, så jeg er konsentrert på det, sa Olsen i en knapp kommentar på vei inn til møtet.

Han ville ikke si om han fredag har snakket med Nicolai Tangen, som etter planen blir ny sjef for oljefondet 1. september.

Det er varslet et pressemøte med de to ved 17.30-tiden.

Bakgrunnen for møtet er at Stortingets finanskomité fredag kom med sin innstilling i Tangen-saken. Der slutter Stortinget i stor grad opp om den harde kritikken sentralbanken har fått fra sitt eget kontrollorgan, representantskapet.

Les også: Takk nei til stillingen, Tangen

– Alle partier står samlet 

Komiteen slår fast at ny leder for oljefondet ikke kan ha eierskap eller interesser som kan svekke tilliten og omdømmet til Norges Bank.

– Alle partier står samlet bak denne innstillingen, og det understreker alvoret i situasjonen, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

– Stortinget kan verken ansette eller avsette oljefondssjefer, men en samlet finanskomité mener de etiske prinsippene i Norges Bank må ligge til grunn for alle ansatte, og konkluderer i likhet med representantskapet at dette ikke er tilfelle i dag, sier Ap-lederen.

Les også: Tangen er ikke mannen

Finanskomiteens leder: Stortinget dikterer ikke den endelige løsningen

Leder i finanskomiteen, Mudassar Kapur (H), sier at innstillingen ikke tar bort statsrådens nødvendige handlingsrom i saken om ansettelsen av Nicolai Tangen.

Han sier at han er glad for at komiteens innstilling blir med inn i finansminister Jan Tore Sanners (H) dialog med hovedstyret i Norges Bank.

– Det som har vært viktig for oss, er at vi gjennom dette nå ikke tar bort handlingsrommet som er nødvendig for en statsråd og et hovedstyre å ha, i henhold til de lover og regler som gjelder, og at det ikke er vi som dikterer den endelige løsningen som det nå skal jobbes med, sier Kapur om innstillingen fra Stortinget.

– Vår saksbehandling stopper her, sier Kapur.

– Alvorlig konklusjon

Støre understreker at det for Arbeiderpartiet har vært viktig at en samlet komité understreker at oljefondets internasjonale arbeid med skatt og åpenhet ikke skal kunne svekkes.

– Komiteen har gått grundig inn i denne saken, og vi legger en alvorlig konklusjon på bordet i dag. Nå er det opp til finansministeren å følge dette opp overfor Norges Bank. Denne prosessen har vart for lenge allerede, og det er viktig at den nå kommer til en konklusjon, sier Støre.

– Dette handler om tilliten til en av våre viktigste institusjoner. Det handler om at vi må være sikre på at det er interessene til det norske folk som avgjør hvilke investeringer oljefondet gjør, sier finanspolitisk talsperson Hadia Tajik, som er saksordfører.

Les også: Finanspolitikerne varsler spissere konklusjon i Tangen-saken