Innenriks

Organisasjon mener FHI-tall bidrar til diskriminering

Tall som viser hvilke land koronasmittede personer er født, kan føre til diskriminering av grupper som allerede sliter, mener organisasjonen OMOD.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering reagerer på at Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukentlige rapport forteller hvor mange utenlandskfødte som er smittet, og hvilke land de kommer fra.

– Vi vet at har vært mye diskriminering i forbindelse med korona. Når en gruppe minoriteter blir uthengt som en slags fare for samfunnet, er det stigmatisering, sier daglig leder Akhenaton de Leon til Vårt Land.

Les også: Skole, helsetjenester og måten vi bor på: Slik tror ekspertene at koronakrisen vil påvirke oss (Dagsavisen+)

Organisasjonen vil vite hvorfor denne informasjonen er tatt med i FHIs detaljerte rapportering. Folkehelseinstituttet svarer at informasjonen om landbakgrunn er relevant og nyttig i arbeidet mot smittespredning. Denne informasjonen er for eksempel brukt av FHI og kommunene for å hindre videre smitte.

– Man kan ikke sette inn tiltak mot grupper uten et grunnlag for det. I et diskrimineringsperspektiv ville det vært verre å bare synse, sier Thor Indseth i FHI til avisen.

– Dei som har fordommer og bruker disse tallene til sitt formål, hadde neppe sluttet med det selv om tallene ikke hadde vært publisert, sier han.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: