Innenriks

Venstre utsetter landsmøtet – Grande fortsetter som leder

Venstre har besluttet å utsette sitt landsmøte på grunn av koronakrisen. Dermed kan lederstriden i partiet bli langvarig.

Trine Skei Grande kan bli sittende som Venstre-leder lenger enn hun hadde tenkt. Torsdag besluttet Venstre å utsette sitt landsmøte i april, der en ny leder skulle velges. Foto: NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande kunngjorde til manges overraskelse sin avgang både som partileder og kunnskapsminister onsdag. En ny leder skulle etter planen bli valgt på landsmøtet helgen 17. til 19. april.

Nå kan Grande bli sittende lenger.

– Trine er leder fram til ny leder er valgt, sier Venstres generalsekretær Marit Meyer til NTB.

Grande er imidlertid leder mer i navnet enn i gavnet: Næringsminister Iselin Nybø overtar ansvaret for partiets arbeid og deltakelse i regjeringen fordi hun har lengst fartstid av Venstres statsråder. Det blir dermed hun som skal lede Venstre i forhandlingene om neste års statsbudsjett neste uke. Dagens nestleder Terje Breivik er partiets parlametariske leder på Stortinget.

Valgkommiteen har også gjort det klart at de fortsetter jakten på en ny leder.

Les også: «Hun klamret seg til ledervervet på en måte som er uhørt i et parti»

Koronafrykt

Det er frykten for koronaviruset som fører til at landsmøtet blir avlyst.

– Vi følger myndighetenes råd for å minimere smitterisiko og begrenser derfor fysiske møter og den reisevirksomheten dette medfører, sier Meyer.

Venstres planlagte landsstyremøte i helgen er allerede avlyst.

Også Høyre har utsatt sitt landsmøte, som skulle gå av stabelen i slutten av mars. Det samme har Fremskrittspartiets ungdomsparti FpU, som skulle ha landsmøte i begynnelsen av april.

Flere andre partier teller nå på knappene om de skal utsette sine respektive landsmøter.

Les også: – Venstre tåler ikke mer støy og åpen uenighet

Langvarig strid

Lederstriden i Venstre har rast i flere måneder. Mange i partiet har ønsket å bytte ut Grande som partileder, men i forrige uke innstilte partiets valgkomité enstemmig på at hun skulle fortsette, med sine to utfordrere Sveinung Rotevatn og Abid Raja som nestledere.

Forslaget skapte imidlertid liten begeistring i partiorganisasjonen.