Innenriks

– Venstre tåler ikke mer støy og åpen uenighet

Trine Skei Grande trekker seg som Venstre-leder. Valgkomiteens leder, Per A. Thorbjørnsen, vil ikke peke ut arvtakeren, men håper bråket rundt ledervalget og Grandes dramatiske avgang gjør at partiet faller til ro.

– Personlig kjenner jeg at jeg er trist og sorgfull, også på vegne av partiet. Trine har vært viktig for Venstre og har tatt oss gjennom flere gode valg, sier Per A. Thorbjørnsen.

Han har ledet Venstres valgkomité, som for kort tid siden la fram en enstemmig innstilling til ny ledelse i Venstre. Der ble Trine Skei Grande foreslått gjenvalgt som leder, med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og kulturminister Abid Raja som nestledere. Innstillingen vakte liten begeistring i fylkeslagene, hvor det har kommet tydelige krav om fornyelse i ledelsen.

Onsdag ettermiddag meldte VG at Grande trekker seg både som Venstre-leder og kunnskapsminister. Hun tar heller ikke gjenvalg til Stortinget i 2021.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200305. 
Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) møter pressen på Venstres hus torsdag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Trine Skei Grande er ferdig som Venstre-leder og kunnskapsminister, meldte hun selv på onsdag. Foto: NTB Scanpix

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier hun til VG.

Grande informerte tidlig statsminister Erna Solberg (H) om sin beslutning, men har ellers holdt prosessen for seg selv. Valgkomiteen og stortingsgruppa fikk beskjeden onsdag.

Næringsminister Iselin Nybø overtar ansvaret for partiets arbeid og deltakelse i regjeringen. Årsaken er at hun har lengst fartstid av Venstres statsråder.

Les også: «Venstre gjenvelger en leder ingen vil ha»

Samme kandidater 

Grandes avgang kom som en overraskelse på Thorbjørnsen, som sier til Dagsavisen at han er usikker på hvordan valgkomiteen skal håndtere situasjonen framover.

– Jeg antar at vi må komme med en fornyet innstilling. Hvem som da seiler opp, kan jeg ikke svare på, sier Thorbjørnsen.

NTB skriver onsdag ettermiddag at valgkomiteen skal møtes så snart som mulig for å gjenoppta arbeidet. Sentralstyret skal drøfte om landsmøtet i april skal utsettes eller eventuelt korte det ned til kun én dag.

Flere Venstre-profiler er tidligere blitt pekt ut som mulige arvtakere etter Trine Skei Grande, blant dem Rotevatn og Raja. Rotevatn var regnet som favoritt blant utfordrerne inntil Grande hentet ham inn i regjering som klima- og miljøminister i januar.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200207. 
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) informerer om Norges forsterkede klimamål for 2030.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sveinung Rotevatn er blitt regnet som en favoritt til å ta over etter Trine Skei Grande. Foto: NTB Scanpix 

Thorbjørnsen vil ikke svare på hvem som er aktuelle i en ny innstilling fra valgkomiteen, men sier at han antar komiteen vil ta utgangspunkt i de samme kandidatene som tidligere.

– Magefølelsen min sier at vi har de kandidatene vi trenger. Vi har gjort de intervjuene vi har gjort og har de refleksjonene vi har. Sånn sett har vi en oversiktelig oppgave foran oss.

Les også: Grande: Vi må lære oss å jobbe bedre sammen

Åpen lederkamp 

Grandes avgang kommer etter en åpen konflikt med tidligere nestleder Ola Elvestuen. Det ble mye oppstyr da Elvestuen måtte gå av som klima- og miljøminister for å gjøre plass til Grandes argeste utfordrere til ledervervet – Rotevatn og Raja.

Kort tid etter ble Elvestuen vraket som nestleder i valgkomiteens innstilling til ny ledertrio. Det ble også Terje Breivik.

Elvestuen svarte med å gå åpent ut i TV 2 og anklage Grande for først og fremst å lytte til seg selv for å sikre sin egen posisjon. Han ville samtidig ikke utelukke at han kunne utfordre Grande i en kampvotering om lederposisjonen.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200124. 
Nøkkeloverrekkelse i Klima- og miljødepartementet. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (bildet) overlater ministerposten til Sveinung Rotevatn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ola Elvestuen gikk åpent ut og anklaget Trine Skei Grande for å først og fremst lytte til seg selv da det ble kjent at han ikke lenger fikk fortsette som miljøminister. Foto: NTB Scanpix

Flere har kommentert at Grande tok Raja og Rotevatn inn i regjering for å dempe uroen i partiet og sikre sin egen stilling som partileder, og at disse tre inngikk en slags avtale seg imellom om fordelingen av vervene før innstillingen ble lagt fram. Dette er ikke bekreftet.

Elvestuen vil ikke kommentere eventuelle lederambisjoner etter Grandes avgang overfor NTB. Det vil heller ikke Rotevatn, som understreker at Venstre nå må finne sammen.

– De siste månedene har vært krevende for partiet, konstaterer han.

– Nå må vi se framover, og vi må stå sammen. Jeg har tro på at alle ønsker det beste for Venstre, sier han til NTB.

Raja sier til NTB at han «stiller seg til disposisjon» for valgkomiteen. Samtidig ber han partiet om å «roe dette ned veldig mange hakk».

– Flere må gå i seg selv om hvordan de har opptrådt de siste ukene. Vi har alle et forbedringspotensial. Jeg tror vi må strekke oss dypt og hente det forbedringspotensialet som vi har, sier Raja til NTB.

Saken fortsetter under bildet. 

OSLO 20200311. 
Kulturminister Abid Raja på vei til Venstres gruppemøte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Abid Raja svarer at han «stiller seg til disposisjon» på spørsmål om han er aktuell som ny Venstre-leder etter Trine Skei Grande. Foto: NTB Scanpix

Les også: 17 har meldt seg ut fra Oslo Venstre i protest

– Tåler ikke mer støy 

Også Thorbjørnsen håper det nå blir ro i Venstre.

– Jeg tror ikke partiet tåler mer støy og åpen uenighet, sier Thorbjørnsen til Dagsavisen og fortsetter:

– Lederkampen i seg selv må vi være åpne for, det er premissene det skjer på som vil være avgjørende, sier Thorbjørnsen, som ikke ønsker å utdype hvilke premisser han viser til.

Han tror velgerne vil kunne straffe Venstre, som lenge har slitt på meningsmålingene, dersom den interne uroen vedvarer.

– Hvordan velgerne oppfatter oss, henger sammen med om det er ro internt i partiet eller ikke. Men med tanke på hvor dramatisk og voldsomt dette har vært, tror jeg partiet nå vil manes til ro.

Les også: Ny bunn for de borgerlige på fersk måling

Mer fra Dagsavisen