Innenriks

Nest varmeste januar noensinne målt i Norge – rekordvarme i ni fylker

Januar har vært den nest varmeste januarmåneden som noensinne er målt i Norge. I hele ni fylker er det satt nye varmerekorder, ifølge Meteorologisk institutt.

Av Sigurd Nordmo og Fredrik Moen Gabrielsen

På Østlandet har måneden vært den varmeste noensinne siden målingene startet for 120 år siden.

I alle fylkene sør for Nordland og Troms og Finnmark har det blitt satt nye rekorder – mange av dem på landets eldste målestasjoner. I Trøndelag ble det satt ny rekord 20. januar – med 14 varmegrader på Rissa.

I Oslo har gjennomsnittstemperaturen ligget på 2,8 varmegrader, noe som er hele 7,1 grader over normalen.

– Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lengre tid mellom disse, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Les også: Så mye mindre har denne vinteren kostet Oslo

Også varmere i nord

Også i nord har det vært uvanlige værforhold. I Bodø har januar bydd på en snittemperatur på 2 varmegrader, noe som er 4,2 grader over normalen. I Tromsø har det vært 1,5 kuldegrader – det er 2,9 grader over normalen.

I Troms og Finnmark var den varmeste temperaturen 12,4 grader på Birtavarre i Kåfjord 8. januar.

Varmerekordene i januar startet allerede rett over nyttår. Torsdag 2. januar ble det satt en oppsiktsvekkende nasjonal varmerekord i Sunndalsøra i Møre og Romsdal med over 19 varmegrader.

De foreløpige tallene på månedens siste dag viser at det ligger an til rekord i gjennomsnittstemperaturen også i Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo, Møre og Romsdal og Vestland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Snømangel i Oslo

Det lå lenge an til å bli en helt snøfri januar i hovedstaden. Den gamle rekorden for senest snøfall i Oslo i januar ble satt i 1990. Da det ikke kom snø før 26. januar.

Mandag denne uken ble den gamle rekorden slått, og natt til fredag kom det omsider snø i hovedstaden. Snødybden ble målt til 3 centimeter fredag morgen.

Ifølge meteorologene er det mye som tyder på at slike snøfattige vintre vil bli vanligere i framtiden.

– Milde vintermåneder blir enda mildere enn de ville vært uten klimaendringer. I tillegg øker sannsynligheten for å få en ekstra mild vinter med klimaendringene, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.

Les også: Anmeldelse av skihallen Snø (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen