Sport

Anmeldelse av skihallen Snø på Lørenskog

Vi har prøvd Snø, Norges største innendørs skihall. Vi gikk inn for å drive utendørsidrett.

Bilde 1 av 4

LØRENSKOG (Dagsavisen): Den ligger 200 meter utenfor bygrensa, vi har tidligere kalt den «monumentet over klimaendringene». Det var tid for å ta den på alvor. Hvordan er det å gå langrenn i Snø, den digre hvite kolossen du kan se ved E6 retning Gardermoen?

Vi tar med oss felleskiene og finner en mørklagt parkeringsplass rett utenfor. Skiltingen er god når man kommer hovedåra Østre Aker vei fra Oslo. Men hvor er inngangen? Utenfra ser det ut som et gedigent hotell eller konferansesenter. Men vi finner den store, åpne resepsjonen og møtes umiddelbart av en smilende guide. «Du skal gå langrenn? Da tar du rulletrappene opp i fjerde etasje», sier hun vennlig.

Vi har garantert ikke hørt den setningen før. Men slik er det blitt når man kommer fra grønnkledde marker utenfor. For første gang i historien kan januar ende med null centimeter snøfall i Oslo.

Langrennsløypa er bred, men med mange svinger. Løypene er tilgjengelige fra klokka 6 om morgenen.

Langrennsløypa er bred, men med mange svinger. Løypene er tilgjengelige fra klokka 6 om morgenen. Foto: Reidar Sollie

Etter å ha skiftet til langrennsstøvler i en stor og åpen garderobe, føler vi oss mildt sagt feilplassert med ski og staver i en rulletrapp omgitt av sportsbutikker og spisesteder. Men store panoramavinduer viser oss den påståtte vinterlige og hvite herligheten som venter.

Vi er oppe i 4. etasje og finner enkelt inngangen. Jeg har betalt 350 kroner for et dagpass (eneste mulighet) som er lastet ned på mobilen. Den må skannes for å komme inn. En enkel dør leder ut til en skiløype som slynger seg som er lagt som en korridor over alpin- og snowboard-anlegget. Det høres luftig ut, men føles ikke slik når man står der. Det er høye vegger på den fem meter brede traseen. Løypa er designet av skisportens mest anerkjente løypelegger, Hermod Bjørkestøl, som har lagd langrennsløypene i alle OL i nyere tid.

Denne oppgaven må ha vært utfordrende. Hvordan lage en attraktiv løype når man har en kilometer til disposisjon? Vi runder første sving og går rett inn i en slak motbakke. En ny sving og nye motbakker. På toppen er det en brå høyresving før man kjører nedover igjen. Vi teller 14 svinger til høyre og venstre før vi er tilbake på start. Det er kjørt opp ett spor for klassisk, resten er for skøyterne.

Spisestedene er mange og virker romslige. Og det er mer enn snø på menyen.

Spisestedene er mange og virker romslige. Og det er mer enn snø på menyen. Foto: Reidar Sollie

Utforbakkene er ikke veldig utfordrende, men de ender i svinger som kan være noe spennende hvis det er mange her inne samtidig. Da denne testen ble foretatt talte jeg 15 skiløpere i alle aldre. Ingen kø. Men hva med maksantallet på 200 som de skisserer?

Det er puddersnø og det er klassisk ishalluft. Men det er lyst og luftig. Jeg tar fem runder, savner flere rette strekk man kan lange ut, men hodet jobber med at dette er jo en kriseløsning. Tilbake i den nå altfor varme hallen og rulletrappa ned igjen. Spisestedene ser innbydende ut, og jeg hører med noen alpinister som er fornøyd med deres tilbud her inne? Men dette er for folk med ressurser. For en familie blir ikke dette noen hverdags-aktivitet. Men for nerdene kan det være noe.

Konklusjon: Inne bra, men ute best. Men bare når det er snø!

PS. Det er fortsatt mulig å gå på ski utendørs i Osloområdet. Fredag gikk undertegnede i nykjørte spor på Linderudkollen i en halvannen kilometer lang sløyfe. Helt gratis! Signert Bymiljøetaten. På Skullerud arrangeres det kretsmesterskap denne helgen.

Det er snøkledde fjell her inne. Og slik skal det være om sommeren også. Anlegget er åpent til klokka 22 om kvelden.

Det er snøkledde fjell her inne. Og slik skal det være om sommeren også. Anlegget er åpent til klokka 22 om kvelden. Foto: Reidar Sollie

Fakta om Snø

* Snø er et innendørs skianlegg som ligger på Lørenskog, rett utenfor Oslos bygrense. Her kan man stå alpint, freeski, snøbrett og gå langrenn.

* Eies av selskapet Snøporten der Olav H. Selvaag er største eier (40%) sammen med Stein Erik Hagens selskap Canica (30%). Selvaag var initiativtaker.

* Man må kjøpe adgang digitalt på snø.no. Dagpass voksen koster 350 kroner, barn (6-17 år) 280 kroner, mens barn under 6 år kommer inn gratis. Man kan kjøpe pass for flere dager og medlemsskap for måneder eller år. Adgangen gjelder alle aktiviteter.

* Garderobe med skap er inkludert, man kan også kjøpe seg tilgang til garderobe med dusj. Det kan leies utstyr for alle aktiviteter, også vinterklær.

* Åpningstider: Langrennsløypene 06.00-22.00, alpinbakkene 10.00-22.00. Anlegget skal være åpent hver dag hele året.
I innendørsområdet er det spisesteder i 2. og 3. etasje med utsikt til anlegget. Temperaturen i snøanlegget er cirka 4 minusgrader.

Kilde: Snø.no

Mer fra Dagsavisen