Innenriks

Åpner for abortkamp i Venstre

Venstre gikk på et smertefullt abort-tap i regjeringsforhandlingene. Nå varsler Trine Skei Grande debatt i partiet både om abortnemndenes rolle og grensen for selvbestemt abort.

Kristelig Folkepartis «historiske sjanse til å endre abortloven» kan ende med ganske andre endringer enn partiet så for seg.

Etter at statsminister Erna Solberg (H) i samspill med KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad la abortloven på bordet under regjeringsforhandlingene, kom de borgerlige partiene til enighet om stramme inn på kvinners rett til selvbestemmelse ved at såkalt fosterreduksjon nå må gjennom nemndbehandling.

I dette intervjuet med Dagsavisen åpner Venstre-lederen for debatt i eget parti om både 18-ukersgrensen og abortnemndenes rolle.

Les også: Nye tall: – De unge blir ikke gravide lenger

– Har gjort noe bra

– Hva tenker du om en 18 ukers grense for selvbestemt abort?

– Jeg tror at vi i Venstre kommer til å ha debatt både om grensen, og om nemndene og deres rolle.

– Hva mener du?

– Jeg mener at Bent (Høie, journ.anm.) har gjort noe bra når det gjelder nemndene, for han har sentralisert dem og gjort dem mye likere. Folk opplevde før at nemndene opptrådte ulikt rundt omkring i landet. Så vi har økt kvaliteten på nemndene, men jeg tror likevel vi kommer til å få en debatt om dem, varsler Grande uten at hun vil avsløre hvor hun selv står.

På spørsmål om hun ønsker en slik debatt velkommen i Venstre, svarer hun:

– Dette blir nok en debatt som kommer i forbindelse med behandlingene av neste stortingsvalgprogram.

Les også: – Det er ikke mange bankende hjerter for nemdene blant kvinner i Ap

Markerer motstand

I dagens partiprogrammet står Venstre på selvbestemt abort fram til uke 12. Abortnemndene omtales ikke i programmet.

Solberg-regjeringens angrep på abortloven kan nå føre til en motreaksjon. Innstrammingen har nemlig ført til mobilisering på motsatt side. Ap har varslet at innstrammingen på forsterreduksjon skal reverseres når partiet kommer til makten. En rekke ungdomspartier har tatt til orde for å utvide grensen for selvbestemt abort, og det er rettet kritisk søkelys fra flere hold mot abortnemndene.

Dagens markering av kvinnedagen vil i stor grad preges av motstand mot regjeringens innstramming.

«Forsvar selvbestemt abort – fjern nemndene» er årets hovedparole i 8. mars-toget i hovedstaden. Flere fylkeslag kommer til Aps landsmøte i april med forslag om å utvide retten til selvbestemt abort fra 12 til 18 uker, og avskaffe abortnemndene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har ikke gitt seg

Venstre fikk seg en på tygga under regjeringsforhandlingene. Statsministerens lovnad om å forhandle om abortloven lokket KrF inn i Solberg-regjeringen. Flere Venstre-topper, Grande inkludert, var klare på at det ikke var aktuelt med endringer i abortloven. Likevel ble det slik.

Få dager etter enighet om regjeringsplattformen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF, rykket Grande ut og sa innstrammingen i abortloven i Venstre ses på «som en pause i to og et halvt år».

– Hva mener du egentlig med at innstrammingen i abortloven er å regne som en pause fram til 2021-valget?

– Det jeg prøvde å si, og det er ikke sikkert at «pause» var det beste ordet, var at Venstre kommer til å gå til valg på vårt stortingsprogram om noen år. Det betyr ikke at vi for alltid har gitt oss på dette punktet. Så jeg tipper at det blir diskusjoner også framover.

– «Pause» gir inntrykk av status quo – men det er jo ikke tilfelle. Nå er det en faktisk innstramming i retten til selvbestemmelse for mødre med flere fostre i magen. Hvordan er det for en Venstre-leder å bli med på noe sånt?

– Når det gjelder selvbestemmelsen, så kan man fortsatt velge å ta abort også når det er to. Og vi har flyttet nemndbehandlingen i forkant, sånn at det faktisk er en reell avgjørelse. I det forslaget som er lagt fram nå, vet du på forhånd hva avgjørelsen er i nemnda, sånn at du reelt kan bestemme om du vil bli mamma, sier Grande, som legger til:

– Jeg har ikke noe behov for å forsvare dette. Denne saken var Venstre uenig i, vi ønsket det annerledes. Men nå vi gikk inn i regjeringsforhandlingene, var diskusjonen om vi skulle endre paragraf 2c. Det hadde vært helt utålelig for Venstre, og det var den kampen vi følte at vi sto i på Granavollen. Og den vant vi.

Les også: Kampen for sjølbestemmelsen

Det KrF må tåle

– Ropstad og Grøvan i KrF gikk ganske kontant ut mot deg etter pause-utspillet og mente at du satte spørsmålstegn ved politikk som det var enighet om i regjeringsplattformen.

– KrF må tåle at vi også kan diskutere deres gjennomslag, på samme måte som jeg opplever at KrF stiller spørsmål ved vårt gjennomslag på tredeling av foreldrepermisjonen – noe Høyre også har stilt spørsmål ved. Jeg synes det er greit – de andre partiene må gjerne få diskutere sakene de har tapt i forhandlingene. Vi er hvert fall klare til å diskutere for de endringene vi har fått til.

– Vil du reversere disse punktene som KrF fikk gjennomslag for?

– Jeg kommer ikke til å si noe om reversering. Jeg har behov for å si at vi kommer til å gå til valg på vårt valgprogram, og det er det Venstres landsmøte som bestemmer.

Mer fra Dagsavisen