Innenriks
Mona Juul på plass i New York med mål om å få Norge i Sikkerhetsrådet
De offisielle papirene er overlevert FN, og Mona Juul er i gang som vår nye ambassadør. Den viktigste jobben blir å sikre Norge en plass i Sikkerhetsrådet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Av Helle Høiness
FNs generalsekretær António Guterres møtte mandag Mona Juul. Det var den formelle starten på det som blir hektiske år framover. Norge har store ambisjoner for vår rolle i FN-systemet, og det er forventninger til hva den nye ambassadøren skal levere. Det viktigste er plass i sikkerhetsrådet fra 2021.
– Leder an
– Jeg skal være den som leder an her på delegasjonen. Vi skal presentere hva Norge står for overfor de andre medlemslandene og vise hva Norge kan bidra med inn i Sikkerhetsrådet, sier Mona Juul.
Hun understreker at det er mange ansatte, både i Utenriksdepartementet, de norske ambassadene og på delegasjonskontoret i New York, som er involvert i kampanjen. Men at delegasjonen naturligvis har en spesiell rolle.
Sikkerhetsrådet er det viktigste organet i FN og eneste stedet der det fattes beslutninger som har konsekvenser for krig og fred.
Hvis Norge kommer inn, er det Juul som FN-ambassadør som møter i Sikkerhetsrådets møter.
Oslo-avtalen
Juul kommer fra stillingen som ambassadør i London, og er kanskje vår mest erfarne diplomat. Hun spilte en nøkkelrolle sammen med ektefellen Terje Rød-Larsen i prosessen som endte med Oslo-avtalen mellom Israel og palestinske PLO.
Allerede neste uke får den nye FN-ambassadøren sin første praktiske øvelse i Sikkerhetsrådet. Tirsdag 22. januar er det åpent møte med debatt om Midtøsten, og Mona Juul skal levere Norges innlegg.
Sverige, som nettopp har avsluttet sin toårsperiode i Sikkerhetsrådet, står som et eksempel for hvordan det skal jobbes om vi kommer inn i 2021.
– Vi så det nå senest før årsskiftet. Sverige var pådriver for å få til både en resolusjon for humanitær tilgang i Syria og for fredssamtalene om Jemen i Stockholm. Dette er et veldig godt eksempel på at land som de nordiske, og Sverige i dette tilfelle, virkelig kan ha en innflytelse, sier Juul.
Det er til sammen 15 medlemmer i FNs sikkerhetsråd. De fem faste landene er Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og USA. I tillegg blir ti land valgt for to år.
Inn som president
Ytterligere oppgaver venter om et halvt år. Da overtar Norge presidentskapet for FNs økonomisk og sosiale råd (ECOSOC), etter å ha hatt rollen som visepresident. Også denne rollen må Mona Juul fylle på vegne av nasjonen.
– Det er naturlig at vi også tar vår del og leder en periode. Det markerer at den delen av FNs virksomhet er veldig viktig for å oppnå bærekraftmålene. Det er veldig lenge siden vi gjorde det sist gang (1956), sier Juul.
ECOSOC har hovedansvar for det økonomiske og sosiale feltet og er et av hovedorganene i FN i tillegg til generalforsamlingen og sikkerhetsrådet.
Anmeldelse av teaterstykke om Oslo-avtalen: Politisk teater i verdensklasse