Innenriks

Våpeneksport: – Må sette klarere rammer

– Det er bare tull at Norge har verdens strengeste regelverk for våpeneksport, sier Mads Harlem, ekspert på folkerett.

I dag skal stortingspolitikerne debattere norsk eksport av våpen og forsvarsmateriell i Stortinget. Norge har de siste årene eksportert våpen og forsvarsmateriell for flere hundre millioner kroner til flere av landene som nå støtter den saudiledede koalisjonen som gikk inn i krigen i Jemen på regjeringens side mot Houthi-militsen i 2015.

Sist uke stilte Dagsavisen de største partiene spørsmål om hvorfor de mener det er riktig av Norge å eksportere våpen og forsvarsmateriell til diktaturer. Høyres Michael Tetzschner svarte at Stortinget har vedtatt «verdens strengeste regelverk» for kontroll av våpeneksport og viste blant annet til at Norge har sluttet seg til FNs våpenhandelstraktat (ATT) og at vi følger EUs regelverk.

Mads Harlem, jurist og ekspert på folkerett, mener det ikke går an å hevde at Norge har verdens strengeste regelverk.

– Dette uttaler politikerne hele tida, men jeg tror ikke de forstår hva dette regelverket er, sier han.

Les også: Derfor forsvarer de store partiene våpensalg til diktaturer

– UD innvilger lisens

Han viser til at det norske eksportkontrollregelverket består av lov, forskrift og retningslinjer gitt av Utenriksdepartementet (UD).

– Loven og forskriften gir i dag regjeringen og UD fullmakt til å avgjøre når lisens skal innvilges, men det er retningslinjene som UD utarbeider som er de viktigste. Stortinget har overlatt beslutningen om når det skal gis lisens for våpeneksport til embetsverket.

Harlem jobbet som leder av folkerettsseksjonen i Røde Kors fram til august i fjor og brukes fortsatt som rådgiver om krigens folkerett. Han mener det er på høy tid at Stortinget setter klarere rammer for når UD kan innvilge eksportlisenser.

– I dag er det slik at UD både innvilger lisens og setter rammene for når lisens skal innvilges. Jeg mener dette er farlig, og det sender et uheldig signal til land med svakere embetsverk enn Norge. Når det ikke er landets nasjonalforsamling som setter grensene, åpner man for korrupsjon og vilkårlig praksis av salg av våpen og ammunisjon. Det er viktig at verdenssamfunnet blir enige om at det er den lovgivende forsamling som skal sette rammene for eksporten. Her kan Stortinget gå foran som et godt eksempel, sier Harlem.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krig og borgerkrig

Ifølge et stortingsvedtak fra 1959 kan ikke Norge eksportere våpen og ammunisjon til områder «hvor det er krig eller krig truer eller til land hvor det er borgerkrig». Under tirsdagens debatt skal Rødt fremme et forslag der de ber regjeringen utrede om forståelsen av begrepene «krig» eller «borgerkrig» i 1959-vedtaket bør endres for å hindre salg til land som deltar i væpnede konflikter med store sivile lidelser.

Harlem mener det er et godt forslag.

– Problemet er at Stortinget aldri har sagt hva man mener med ordlyden i 1959-vedtaket. Regjeringen og UD har tolket det til at det handler om land som ikke har tillatelse til å gå til krig. Er krigen tillatt, så er det også tillatt å eksportere. Så lenge den saudiledede koalisjonen støtter opp om den lovlig valgte presidenten i Jemen, mener derfor UD at denne eksporten ikke er omfattet av vedtaket fra 1959 og at Norge kan eksportere til landene som er med i koalisjonen. Dette har imidlertid Stortinget aldri sluttet seg til, sier han og legger til:

– Det viktigste nå er at Stortinget tar tilbake makten og setter tydeligere rammer for den eksporten som tillates fra Norge.

Les også: Kampen om våpenbygdas historie

– Skandaløs eksport

Rødt-leder Bjørnar Moxnes viser til at Norge har en gjeldende regjeringserklæring og et stortingsvedtak som utelukker salg av militært materiell til land som deltar i krig eller borgerkrig.

– Den skandaløse eksporten til islamistdiktaturene som kriger i Jemen, viser at regjeringen har tolket seg altfor langt vekk fra dette. Vårt forslag handler om at Stortinget og regjeringen må ha en felles forståelse av hva krig og borgerkrig er. Det er et første skritt i retning av å få på plass en ansvarlig politikk, i tråd med intensjonen om eksportforbud til krigførende land, sier Moxnes.

Han håper forslaget skal få støtte fra Arbeiderpartiet og KrF.

– Vi ser at både Ap og KrF i forbindelse med våpeneksportmeldingen har uttrykt seg i retning av det vi nå foreslår. Vi håper derfor at de vil slutte seg til forslagene våre, sier han og legger til:

– Det vil være trist om viljen til å eksportere våpen til krigførende islamistdiktaturer, skal veie tyngre enn behovet for å ta et lite skritt mot å overholde intensjonen bak det gjeldende regelverket.

Les også: – Firebarnsmor gjengvoldtatt etter å ha stemt på feil parti

Mer fra Dagsavisen