Innenriks

Topper i regjeringspartiene vil fristilles i abortsaken

Politikere fra Frp og Høyre vil ikke la seg tvinge til å være med på å forby tvillingabort og krever å bli fristilt i saken, skriver Klassekampen.

KrF går inn i regjeringsforhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland med endring av abortloven som et sentralt krav. Fra før har Venstre og Frp satt ned foten for å endre paragraf 2c i abortloven, som tillater senabort dersom fosteret er alvorlig sykt. Torsdag sa KrFU-leder Martine Tønnessen til NRK at KrF kan nøye seg med et forbud mot såkalt tvillingabort.

Nå skyter Frps helsepolitiske talskvinne Åshild Bruun-Gundersen ned også dette kravet. Til Klassekampen sier hun at hun ikke vil stemme for innstramminger i abortloven. Hun forventer også at Frps stortingsrepresentanter blir fristilt i behandlingen av alle eventuelle endringer i abortloven, slik tradisjonen er i Frp.

Les også: Unge Høyre-leder tar abortoppgjør med Solberg

– Frp fristiller alltid sine representanter i spørsmål tilsluttet abort og bioteknologi. Og jeg har ikke gitt noen frikort til å forhandle vekk min stemme, sier Bruun-Gundersen.

Hun påpeker at sist denne saken ble diskutert Stortinget, var det bare én representant fra Frp som åpnet for et forbud mot fosterreduksjon.

Bruun-Gundersen får støtte fra Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde når det gjelder forventningen om fristilling.

– Høyre har tradisjon for å fristille i slike spørsmål, og det forventer jeg å få være dersom det blir spørsmål om endringer av dagens abortlov, sier Lunde til Klassekampen.

Les også: Abortsaken skaper frykt for mer splittelse i KrF