Innenriks

Elvestuen: – Sløsing å kaste spiselig mat

Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) liker dårlig at det kastes 335.000 tonn med fullt spiselig mat i året. Nå vil han ha en holdningsendring blant forbrukerne.

– Det er helt unødvendig å kaste så mye spiselig mat, sier miljøvernministeren.

Tirsdag var han på plassen utenfor Oslo S, og så  installasjonen som organisasjonen Matvett og matvareprodusenten Findus har satt opp, som viser hvor mye matavfall som kastes.

Les også: Vi kaster fem tonn mat hvert tiende minutt

Fem tonn hvert tiende minutt, 500 kilo i minuttet. Hvert døgn, hver eneste uke, hver eneste måned, året igjennom.

Tilsammen 335.000 tonn i året.

Miljø- og klimaminister Ola Elvestuen (V) roser initiativet for å få nordmenn til å tenke over vanene sine.

Han mener holdningsendringer blant norske forbrukere kan gi store miljøgeveninster.

– Å kaste så mye spiselig mat er helt unødvendig. Dette er sløsing med ressurser og fører til store klimagassutslipp. Å redusere matsvinnet er en enkel måte alle kan bidra til å redusere utslippene på, sier Elvestuen i en pressemelding.

Han får full støtte av gårdbruker Anstein Fredberg, som var sammen med miljøvernministeren på Oslo S.

Får støtte

– Det at det kastes fem tonn fullt brukbar mat hvert tiende minutt i Norge er helt hinsides. Jeg produserer rundt 4.000 tonn mat i året, og å se at så mye mat kastes, er bare trist, når jeg vet at det ligger så mye jobb bak å produsere det, sier gårdbrukeren.

Han driver med grønnsaksproduskjon på Toten, mens hans to brødre Bernt på Nøtterøy og Edvart i Stokke, driver med det samme.

De dyrker blomkål, sellerirot, hodekål, rosenkål, gulrot, pastinakk, korn og asparges til industri og konsum.

Fryst mat

Findus har opprettet hjemmesiden Findusmatsvinnløfte.no, hvor folk kan forplikte seg til å bli mer bevisste rundt matvanene sine.

Elvestuen var blant de første til å undertegne på oppfordringen om å bruke fryseren smartere, planlegge måltidene godt og å tenke seg om to ganger før man kaster mat.

Tall fra Findus og Matvett viser at man ved å være flink til å fryse ned mat for å øke holdbarheten, kan redusere matsvinet i husholdningen med opptil 50 prosent.

– Jeg tror det er ganske lett å begrense matsvinn, men det krever en bedre bevissthet og det krever handling, legger Elvestuen til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi er godt i gang, matsvinnet fra matbransjen går ned. Men politikerne må også jobbe sammen med partnere som Findus med å lage en bevissthet for å redusere matsvinnet, sier Elvestuen.

Les også: