Innenriks

– Nå er KrF blitt det partiet vi ønsket, synes Anders (35), fersk KrF-er

Denne uka meldte Anders Møller-Stray seg inn i KrF. Han er et av over 1.000 nye medlemmer som har strømmet til etter Knut Arild Hareides veivalg mot venstre.

Bilde 1 av 2

Av Bernt Erik Pedersen og Bjørn Steinar Kristiansen

– Da jeg hørte talen til Hareide, tenkte jeg: Hvis Hareide får gjennomslag for dette, er KrF mitt parti. Og da meldte jeg meg inn, sier Anders Møller Stray (35) fra Groruddalen. Denne uka har medlemmene strømmet til KrF etter partileder Knut Arild Hareides historiske tale der han rådet partiet til å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.

«Jeg er for øvrig en av de nesten 700 nye medlemmene av KrF» skrev Anders Møller-Stray på Twitter onsdag denne uka,  «Jeg kjenner en god del av de andre, og jeg kjenner enda flere som vil melde seg inn dersom partiet velger venstresiden 2. november. Vi er mange som liker partiet, men har holdt oss unna av frykt for FrP», skrev han videre, i Twitter-debatten som var henvendt til blant andre Civita-leder Kristin Clemet. Etter at Møller-Stray skrev meldingen, er ytterligere 300 nye KrF-medlemmer kommet til, på under et døgn. I perioden 28. september til 4. oktober har partiet mistet 103 medlemmer, mens 1.061 har kommet til.

«Helt fantastisk. Over 1000 nye medlemmer til KrF! Velkommen med på laget!» skrev partileder Knut Arild Hareide på Twitter torsdag.

– Vi har ikke sett en slik medlemsvekst på så kort tid før, sier generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson til Dagsavisen.

Les også: Himmelsk medlemsvekst

Kjent fra Rødtvet Rockeband

– Jeg kjenner flere som har vært i samme posisjon som meg, og som nå har meldt seg inn. Når først én har gjort det, og andre ser det, tenker nok flere «han eller hun har meldt seg inn i KrF, ja, det kunne jeg også tenke meg å gjøre». Disse tallene forsterker seg selv. Folk i miljøer jeg kjenner ser at de nå har fått det KrF de skulle ønske de hadde, sier Anders Møller-Stray.

Han jobber med trosopplæring blant ungdom i Grorud-kirkene, og er også kjent som bassist i Rødtvet Rockeband. Han er tidligere ikke kjent som KrF-er. Men denne uka meldte han altså overgang fra Arbeiderpartiet til KrF.

– Jeg har vært medlem av Arbeiderpartiet i flere år, men jeg synes ikke klimapolitikken og asylpolitikken deres er god nok. Der har jeg ikke vært fornøyd med Arbeiderpartiet. På de to feltene har KrF en bedre politikk, mener Møller-Stray.

Aktuelt siden 2001

– For min del har KrF vært ett av partiene det har vært aktuelt å stemme på helt siden jeg fikk stemmerett i 2001. Men det har hele tiden vært samarbeidspartiene til KrF som har holdt meg unna. Programmet til KrF har mye jeg kan stå for, men jeg kan ikke skjønne hvordan de vil kunne realisere det sammen med Fremskrittspartiet, sier Møller-Stray, som nå håper på regjeringsskifte.

En rekke reportasjer og oppslag de siste dagene har beskrevet et splittet KrF, der mange fylkesledere og lokallagsledere har gått ut og sagt at de ikke vil støtte Hareides veivalg. Flere har sagt at partileder Knut Arild Hareide må gå av om ikke partiet følger ham mot venstre. Anders Møller-Stray frykter ikke splittelse i sitt nye parti:

– KrF har allerede vært splittet lenge på grunn av samarbeidet med Høyre. Vi var oppe på 13 prosent da vi satt i en sentrumsregjering. Vi ble halvert til 6 prosent da vi satt i regjering med Høyre. Det er mange potensielle KrF-ere som ikke stemmer KrF på grunn av samarbeidspartnerne vi har hatt, sier det nye KrF-medlemmet.

Les også: Nye medlemmer i Buskerud - de fleste sier det var på grunn av Hareides tale

Mer fra Dagsavisen