Innenriks

Eksperter mener Giske trolig ha brutt loven

Trond Giske kan ha brutt likestillingsloven. Det er konklusjonen i et internt dokument Arbeiderpartiet har fått utarbeidet om to av varslene mot nestlederen.

Vurderingen er utarbeidet av en psykolog og en jurist og ble gjort før Giske kom med sin versjon av saken, melder NRK.

«Etter en samlet vurdering av de beskrivelser som er gitt, finner vi at det med stor grad av sannsynlighet må legges til grunn at det foreligger tilfeller av seksuell trakassering begått av Trond Giske mot KVINNE 1 og KVINNE 2», heter det i den juridiske betenkningen som også VG har fått tilgang til.

Ap fikk vurderingen utarbeidet i forbindelse med behandlingen av varslene mot Giske. Konklusjonen ble lagt fram for Jonas Gahr Støre før møtet med Trond Giske torsdag, og etter det VG forstår er også Giske kjent med konklusjonen.

Kvinnene som er omhandlet i vurderingen, har eller hadde et ansettelsesforhold til Arbeiderpartiet da episodene fant sted, ifølge NRK.

Seksuell trakassering defineres som uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. Dette er forbudt i henhold til likestillingsloven.

– Vi kommenterer ikke innholdet og vurderinger rundt enkeltsaker. Vi er opptatt av at alle saker skal få en god og grundig videre håndtering, skriver partileder Jonas Gahr Støre til NRK i en melding via sin presserådgiver Camilla Ryste.

Giske kommenterte ikke dokumentet før han ble sykmeldt fredag kveld. Dagen før sa han:

– Jeg tar på alvor at jeg har opptrådt på en måte som har vært belastende. Det beklager jeg sterkt. Det er mitt ansvar å bidra til at ingen opplever meg slik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verken NRK eller VG har lyktes med å få en kommentar fra Giske om den juridiske vurderingen. Fredag kveld ble han sykemeldt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen