Innenriks

Aps oljegruppe møtes fortsatt

Aps omstridte oljegruppe lever i beste velgående, men nettverket omfatter ikke flere av partiets sentrale miljøpolitikere.

Bilde 1 av 4

Se liste over de inviterte til siste møte i bunnen av saken.

Dette går fram av Anne Karin Sæthers bok «De beste intensjoner, oljelandet i klimakampen», som lanseres i dag.

I boken omtales også Dagsavisens avsløring av Aps oljegruppe i 2004. Da vakte det stor oppmerksomhet at en slik gruppe i det hele tatt fantes, og at den var ukjent for flere sentrale politikere i partiet.

Les også: Lite kunnskap om oljegruppa i Ap

– Jevnlige møter

– Oljegruppa har fortsatt jevnlige møter. Den fungerer nok som en arena for, om ikke å samkjøre seg, så iallfall for å jobbe seg mot en felles virkelighetsoppfatning. Det er vanskelig å si hvor mye makt nettverket har, men det pleier å hjelpe å ha et nettverk når man skal få til ting, sier Sæther, tidligere journalist, nå kommunikasjonsrådgiver.

Siden opprettelsen tidlig på 1980-tallet, har ikke bare sentralt plasserte Ap-folk, som Jens Stoltenberg og Grete Faremo, men også en rekke næringslivsledere vært del av Aps oljegruppe. Med blant annet henvisning til Dagsavisens tidligere artikler, nevner Sæther blant andre DNB-sjef Rune Bjerke, Norfunds daglige leder Kjell Roland og administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

«Mange av dem som har vært medlemmer i oljegruppa opp gjennom årene, har gått fram og tilbake mellom oljebransjen og politikken», skriver Sæther i den anledning.

Dette skrev Dagsavisen bl.a. i 2004: Kunne hindret Statoil-salget

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Hemmelig

Tre som derimot ikke deltar i de jevnlige diskusjonene og middagene til oljegruppa, er Eva Kristin Hansen, Åsmund Aukrust og Anna Ljunggren.

De representerer alle Ap i Stortingets energi- og miljøkomité.

– Det var flaut da oljegruppa ble avslørt, for det var åpenbart at de ville at det skulle være hemmelig, sier Hansen i Sæthers bok.

Her vises det til at Hansen lenge har vært mer kritisk til oljebransjen «enn gjennomsnittet i partiet».

– Det er OK at folk har møter for å fremme sine interesser, det gjør jo alle, men det var enkelte som ble holdt utenfor oljegruppa som egentlig burde vært med, for eksempel noen i energi- og miljøkomitéen, fordi man visste at de var kritiske, sier Hansen videre.

– Jeg hadde dratt på de møtene hvis jeg var blitt invitert, sier hun også.

Åsmund Aukrust sier til Dagsavisen at han «aldri har vært med» på oljegruppas møter.

– Jeg har visst om en del av møtene, sier Aukrust også.

– Har du blitt invitert til noen av dem?

– Jeg har visst om møtene, men jeg er ikke en del av nettverket.

– Kunne du tenkt deg å være en del av nettverket?

– Jeg har ingen ønsker om å være del av det.

– Hvorfor ikke?

– Jeg kjenner for lite til det. Jeg tror nok dette først og fremst er en samling av tidligere politikere. Jeg opplever ikke at nettverket har noen formell eller uformell makt.

Les også: Schjøtt-Pedersen: - Oljeboring skader ikke fiskebestanden

– Aldri vært på møter

Heller ikke Anna Ljunggren har deltatt i oljegruppas møter.

– Jeg har blitt invitert et par ganger, men aldri vært på møter. Det har ikke vært mer bevisst enn at det ikke har passet med kalenderen. Det er nok av middager fra før. Det er ikke snakk om noen boikott, sier Ljunggren.

– Nå er det lenge siden jeg har hørt fra dem. Jeg trodde ikke lenger at de var så aktive, tilføyer hun.

– Hva synes du om at det eksisterer et slikt nettverk?

– Jeg ser ikke noe problem i at noen møtes til middag for å diskutere aktuelle saker. Jeg har ikke hørt noe fra dem i utformingen av politikken, men det er ikke sikkert jeg vet nok om dette.

Les også: Ap vil konsekvensutrede områdene sør for Lofoten

– Ikke noe mystisk

Per Rune Henriksen, som også er medlem av energi- og miljøkomitéen for Ap, har vært på «fire, fem, seks» møter i oljegruppa.

– Noen er pensjonister, noen er innen olje og gass, noen er fra fagforeninger og noen er politikere. Det fungerer som vanlige treff for noen inviterte som har felles interesse for oljepolitikk. Det er ikke noe mystisk ved dette.

– Bidrar oljegruppa til å forme Aps politikk?

– Den gjør nok ikke det.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det ikke er noe formelt organ, og de som treffes har stort sett de samme oppfatningene.

Første nestleder i energi- og miljøkomitéen, Aps Terje Aasland, sier at han «har innledet og holdt foredrag» for oljegruppa.

– Jeg møter ikke der fast, men jeg får invitasjoner.

Også han fastslår at oljegruppa «bidrar ikke til å forme Aps politikk».

– Jeg ser på dette som et interessefellesskap for godt voksne som er opptatt av norsk energiforsyning, og som ønsker å holde seg oppdatert og se litt inn i framtiden, sier Aasland.

Kommentar: Oljeskift (Hege Ulstein)

Aps oljegruppe

* 28. januar 2004 avdekket Dagsavisen Aps oljegruppe, bestående av Aps oljepolitikere og olje- og industritopper.

* Samme dag uttalte sentrale Ap-politikere at de aldri hadde hørt om oljegruppa.

* – Det er oppsiktsvekkende og uheldig at man har slike nettverk, sa partiets Gunn Karin Gjul.

* Oljegruppa hadde da eksistert i nær 25 år.

* Egil Bergsager, med en bred oljebakgrunn, har hele tiden vært sentral.

* Etter først å ha sagt at oljegruppa var «helt uproblematisk», sa daværende Ap-leder Jens Stoltenberg at «det må bli full åpenhet om gruppa».

* Sentralstyret i Ap fastslo også at det ikke skal være noen hemmelige nettverk i Ap.

Disse er med

Her er Egil Bergsagers oversikt over hvem som ble invitert til det siste møtet i Aps oljegruppe:

Alfred Nordgård, Amund Aukrust, Amund Vik, Arne Walther, Arne Haugen, Bendiks H. Arnesen, Bjørg Sandal, Dag Odnes, Eirin Sund, Ernst Wroldsen,

Frode Alfheim, Grete Faremo, Gunnar Berge, Gunnar Myrvang, Hogne Hongset, Jo Heinum, Kjell Roland, Leif Sande, Olav Akselsen, Solveig Torsvik,

Stein Lier-Hansen, Karl Eirik Schøtt-Pedersen, Svein Sæther, Tone Merete Hansen, Tormod Hermansen, Torstein Moland, Torstein Rudihagen, Trond Rostad, Willy Olsen, Øyvind Slåke,

Harald Norvik, Terje Halmø, Ove Gusevik, Jørn Sund-Henriksen, Marte Ingul, Morten Wetteland, Sylvia Brustad, Norvald Moe, Anders T. Utne, Per Rune Henriksen,

Terje Aasland, Tore Nordtun, Einar Risa, Jørn Prangerod, Kristine Jørstad Bock, Roger Solheim, Cecilie Bjelland, Marianne Bremnes, Finn Kristensen, Gunvor Eldegaard,

Rannveig Frøyland, Tor Arne Strøm, Reidar Nilsen, Ørjan Robertsen, Erik Dugstad, Irene Johansen, Roar Flåthen, Øystein Singsaas,

Rune Bjerke, Per Grimstad, Anne Grete Ellingsen, Halvard Ingebrigtsen, Geir Seljeseth, Magne Rommetveit og Olav Lie.

Mer fra Dagsavisen