Innenriks

Kunne hindret Statoil-salget

Dersom denne vinterens avsløringer av Aps skjulte oljegruppe hadde kommet for fire år siden ville Ap neppe vedtatt en privatisering av Statoil i 2000 mener Wiktor A. Martinsen. Han er forfatter av den nye boka «Statoil til salgs» som handler om prosessen som ledet fram til det mest storstilte privatiseringsprosjektet i Norge noensinne; børsnoteringen av Statoil.

Trøbbel med partiet

Statoil-privatiseringen var i sin mest intense fase mens Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister i 2000. Men det var en stri tørn å få partiet med på den ambisiøse planen. Motstanden mot å selge det statlige oljeselskapet som hadde vært Aps oljepolitiske «baby» i tre tiår var så stor at Stoltenberg løp en reell risiko for å få partiet mot seg da det til slutt ble klart at privatiseringen måtte behandles av landsmøtet. Et kompromiss i tolvte time førte likevel til at Ap-landsmøtet satte sitt godkjenningsstempel på privatiseringsprosjektet.

Skjult nettverk

Tidligere i vinter avdekket Dagsavisen at Ap har hatt et skjult oljenettverk i over 20 år. Her har sentrale aktører fra olje- og energibransjen hatt faste møter med Aps olje- og energipolitikere hver sjette uke.

Medlemmene av nettverket var sentrale aktører i prosessen som førte til at Arbeiderpartiet om enn noe motstridig til slutt sa ja til privatisering av selskapet.

"Oljegruppedeltaker Olav Akselsen var olje- og energiminister da vedtaket ble gjort. Han har tidligere bekreftet at privatiseringen av Statoil var et tema for oljegruppen.

"Stortingsrepresentant Tore Nordtun var energikomiteens leder da Jens Stoltenberg ble statsminister og møtte på flere av gruppens møter i den perioden fram til valget i 2001. Han husker at olje- og energiminister Akselsen la fram skisser i forhold til aktuelle spørsmål i denne perioden.

"Harald Norvik var konsernsjef i Statoil og medlem av oljegruppa da han foreslo privatisering i januar 1999.

"Tom Therkildsen utredet først delprivatiseringen som rådgiver for Statoil-ledelsen. Derfra gikk han til jobben som statssekretær på Statsministerens kontor under Stoltenberg. Han laget sammen med oljegruppekollega Kjell Roland i ECON notatet som ble selve grunnlaget for behandlingen av saken i Aps besluttende organer.

"Rune Bjerke var nestleder i Statoils styre fram til sommeren 2000 og oljegruppemedlem.

"På gruppens deltakerliste sto også Statoil-direktør Gunnar Myrvang og Willy Olsen som har vært rådgiver for konsernsjefene Harald Norvik og Olav Fjell.

Ikke god mottakelse

Forfatteren av boka «Statoil til salgs» Wiktor A. Martinsen har fulgt statsoljeselskapet helt fra starten blant annet som gruppesekretær i Stortinget medarbeider på Statsministerens kontor redaktør i Arbeiderbladet (nå Dagsavisen) og informasjonssjef i Statoil i åtte år.

– Dersom dette nettverket var blitt avslørt før debatten i partiet ville det trolig ført til et vedtak mot privatisering. Det å få vite om nettverket på denne tiden og slik situasjonen var da kunne ikke fått noen god mottakelse i partiet. Så det er høyst sannsynlig at det ikke var blitt noe vedtak sier Martinsen til Dagsavisen.

I boken skriver Martinsen at et flertall i Arbeiderpartiet i utgangspunktet var svært kritiske eller negative til privatiseringen av Statoil.

– Det var langt mer enn halvparten av fylkeslagene som gikk mot forslaget eller som ville ha en annen behandling av saken da den kom opp i 2000 sier Martinsen til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen