Innenriks

Torbjørn Røe Isaksen slår tilbake

Ingen bør være overrasket over at et prøveprosjekt avsluttes, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– De som reagerer på dette bør spørre den forrige regjeringen. For det var de rødgrønne som iverksatte dette som et midlertidig tiltak, påpeker Torbjørn Røe Isaksen overfor Dagsavisen.

LES OGSÅ: Regjeringen «sier opp» 600 lærere

– Useriøst

I går kunne Dagsavisen fortelle at et forsøk med 600 flere lærere på ungdomstrinnet avsluttes, til tross for at satsingen kan ha ført til bedre karakterer og mindre bruk av spesialundervisning. Utdanningsdirektoratet har i et brev til de berørte gitt beskjed om at ordningen opphører fra og med høsten 2017.

165 skoler fordelt på alle fylker, blir rammet ved at de mister lærere. Bare i Oslo finansierer ordningen 58 lærerstillinger. Elevene har nytt godt av disse stillingene siden høsten 2013.

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap) er overrasket over at prosjektet avsluttes. Hun mener dessuten at det er «useriøst» av regjeringen å stanse prosjektet til 1,5 milliarder kroner, uten å ha evaluert effekten av det først.

– Selvfølgelig skal vi vurdere grundig hvordan dette har fungert, har Røe Isaksen å si til dette.

– Hvem skal gjøre det?

– Utdanningsdirektoratet styrer dette.

Utdanningsdirektoratet kunne i går ettermiddag opplyse til Dagsavisen, at så langt har direktoratet ikke fått noe oppdrag om en slik evaluering fra Kunnskapsdepartementet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Tydelige beskjeder

– Ville det ikke ha vært naturlig å avvente hva denne evalueringen konkluderer med, i stedet for å varsle allerede nå at ordningen legges ned?

– Det har blitt gitt tydelige beskjeder om at det har vært snakk om en forsøksperiode på fire år. Da er det naturlig å gi beskjed om at den snart er ferdig, svarer Røe Isaksen.

– Assisterende rektor ved Frydenberg skole, Jan Roar Svendsly, sier at det vil være dramatisk for skolen å miste fem lærere. Hva har du å si til ham?

– Både skolene og kommunene visste at de rødgrønne iverksatt denne satsingen i ungdomsskolen som et midlertidig, fireårig prosjekt.

I løpet av samtalen med Dagsavisen, påpeker Røe Isaksen flere ganger at regjeringen han er del av, har bidratt til mange nye og permanente stillinger i barneskolen.

– Det er snakk om minst 1.000 lærerstillinger i første til og med fjerde klasse, vi har fått midler til i denne perioden, opplyser Røe Isaksen.

– Effekten av disse nye, permanente stillingene, skal det nå forskes på, tilføyer han.

Mer fra Dagsavisen