Innenriks

Slik kan du bli mer klimavennlig

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet kommer med følgende råd til dem som vil bli mer klimavennlige uten at de må snu livet på hodet.

1. Ta beina eller sykkelen fatt

Den desidert mest miljøvennlige måten å komme seg fram på, er å ta sykkelen eller beina fatt til jobb og fritid. Ved å reise utslippsfritt til disse to aktivitetene, sparer du 4,5 kilo CO2. Av og til bor man for langt unna til at det er praktisk mulig å gå eller sykle. Da kan man velge kollektivt. Det sparer 2,5 kilo CO2. Å kjøre sammen med andre sparer 1,3 kilo

LES OGSÅ: Vil belønne sykling

2. Velg klimavennlige reisemål

Dersom du velger reisemål som du kan gå, sykle, reise med tog eller buss til, kan du spare store utslipp. Flyreiser utgjør en stor andel av nordmenns klimagassutslipp. Hvis du først skal reise langt, bli lenge. I stedet for to helgeturer til London, hvorfor ikke bare være der i ti dager når du først reiser? Mindre stress, mer tid til å bli kjent.

LES OGSÅ: Ferier for framtida

3. Bruk strømmen smart

Norge er del av en nordisk strømmiks og produksjon. Drift og vedlikehold av alle typer kraftverk fører til store utslipp og naturinngrep. Å redusere energibruken ved å skru av lys og varme i rom man ikke oppholder seg i, er en gammel klassiker som fortsatt gjelder.

LES OGSÅ: Slik kan du spare strøm

4. Velg energismarte produkter

En måte å redusere klimagassutslippene og energibruken på, er å velge de mest energieffektive produktene på markedet. Neste gang du skal kjøpe kjøleskap, lyspærer eller andre elektriske artikler, kan du gå for den med lavest mulig energibruk.

LES OGSÅ: Strømselgernes dårligste kunde

5. Bytt ut den fossile oljefyren

En større investering du kan gjøre, er å skifte ut den fossile oljefyren med fornybar oppvarming. En oljefyr eller parafinkamin kan slippe ut klimagassutslipp tilsvarende årsforbruket til flere biler gjennom en fyringssesong. I Oslo bør det være ganske enkelt, for da får du økonomisk støtte fra kommunen.

6. Fyr riktig med ved

Ved å fyre riktig, kan du få mer effektiv forbrenning til glede for lommeboka, klimaet og det lokale bymiljøet. Kort fortalt skal man fyre slik: 1. Bygg bålet riktig ved å bruke tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og to-tre opptenningsbriketter øverst. 2. Tenn fra toppen. 3. Sørg for nok luft. Dette er nærmere forklart på riktigvedfyring.no.

7. Ta vare på det du har

De fleste ting vi kjøper, har forårsaket klimagassutslipp og andre miljøkonsekvenser ved produksjon. Ved å bruke ting lenger, kjøpe brukt og redesigne tingene dine, kan du bli mer klimavennlig. Eksempelvis kan du spare 1,3 kilo CO2 hvis du velger å ikke bruke klimagassutslipp en dag.

LES OGSÅ: Langsomt til garderobeskapet

8. Spis mindre kjøtt

Utslipp fra kjøttindustrien utgjør cirka 20 prosent av verdens totale klimagassutslipp. En kjøttfri middag reduserer klimagassutslippene anslagsvis med 0,5 kilo. En kjøttfri middag i uka er ikke så uvanlig, derfor kan du kanskje satse enda høyere og gå for to kjøttfrie middager i uka. Det er dessuten sunt å spise grønnsaker. Dersom du skal spise kjøtt, vil det være mye bedre for klimaet å spise viltkjøtt enn kjøtt fra storindustri.

9. Spis opp maten din

Nordmenn kaster i snitt 30 kilo mat og 6,5 kilo drikke i året. Selv om dette bare er 4 prosent av maten i vekt, så utgjør det 9 prosent av karbonutslippene til en husholdning. Dette kommer av at maten som kastes, ofte er kjøtt og meieriprodukter. Dersom du ikke kaster mat en dag, sparer du ikke bare penger, du reduserer også klimagassutslippene med 0,3 kilo.

LES OGSÅ: Maten vi ikke spiser

10. Meld deg inn i en miljøorganisasjon

Miljøorganisasjonene kjemper for at det skal bli enklere å leve miljøvennlig. Med flere medlemmer vil de få større gjennomslag.

Mer fra Dagsavisen