Kultur

Ferier for framtida

Legg om minst én av feriene dine neste år til en grønnere ferie! Og oppdag de mange uoppdagede nærperlene på reisekartet.

Bilde 1 av 9

Nordmenn er blant dem som reiser mest i verden i forhold til folketallet. Miljøregnskapet for reiseaktiviteten vår er blodrødt – mest fordi vi flyr altfor mye og oppholder oss altfor kort tid på hvert sted. Juleferien i Thailand for fire personer gir for eksempel klimagassutslipp tilsvarende det en gjennomsnittlig bensinbil slipper ut på fem år.

– Så, må vi slutte å reise nå?

– Nei, men vi må innstille oss på en framtid der vi reiser mindre. Og mer langs bakken. Det mest miljøvennlige er jo å reise med tog, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Storbyweekend hjemme

Dessuten finnes det mange flotte kortreiste feriemuligheter, mener han.

– En typisk ting nordmenn har vent seg til å gjøre, er å reise på kortferier til storbyer med fly. Men det du egentlig reiser ut for å gjøre, kan du jo like gjerne gjøre her hjemme. En storbyferie dreier seg ofte om å sove på hotell, gå ut og spise, og kanskje å gå på en konsert eller opera. Veldig mye av dette kan du også gjøre i en norsk storby som Oslo, Trondheim eller Bergen, for eksempel. Så det ikke trenger å bli så ille. Vi må bare innstille oss på å være litt mer kreative, sier Hermstad, som håper at det blir fortgang i togutbyggingene.

Imens kan du i alle fall nå kan kose deg med norsk og kortreist mat, som lam fra Jæren og spekemat fra Sunnmøre på NSBs regionstog. Det nye og utvida mattilbudet er tilberedt i samarbeid med Kulinarisk Akademi.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Oppdag Norge

At nordmenn bør benytte anledningen til oppleve mer av sitt eget land, mener også Ingunn Sørnes, spesialrådgiver med ansvar for merkeordningen for Bærekraftige reisemål i Innovasjon Norge.

– Det har skjedd masse spennende på flere områder i Norge de siste årene, ikke minst når det gjelder tilbudet av opplevelser – som nordmenn også i økende grad tar i bruk. Spesielt er interessen for fysiske aktiviteter, som sykling, økende, sier hun.

Og du kan spise nydelig, kortreist og mer eller mindre økologisk mat stadig flere steder her hjemme.

– Stadig flere aktører er blitt gode til å koble reiseliv og mat, med en stor økning av småskala matleverandører og serveringssteder med fokus på gode matopplevelser, påpeker Sørnes.

Særpregede opplevelser

Vil du ha ekstra god samvittighet – og kanskje ekstra gode opplevelser, setter du kursen for et av de bærekraftige reisemålene. Det er nemlig ikke bare strenge krav til miljøhensyn som ligger til grunn for sertifiseringsordningen.
– Vi jobber systematisk både med hvordan vi kan minske fotavtrykket, øke verdiskapningen og ikke minst skape spennende opplevelser som kommer både turistene og lokalsamfunnet til gode. Stadig flere reisende er opptatte av å føle seg mer som en gjest og en del av noe, enn som en «turist», påpeker Sørnes.

Merkeordningen ble innført i 2013, og først ut var Trysil, Røros Vega og Lærdal. Innen sommeren vil Geilo, Svalbard, Inderøy og Setesdal sannsynligvis få det attraktive stempelet. Også Geiranger, Lindesnesregionen, Lyngenfjorden, Lysefjorden og Femunden Engerdal forventes å oppnå sertifiseringen i løpet av neste år og 2017.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer etiske

Men selv om vi turister fortsatt ikke går i spinn når vi ser uttrykket «bærekraftig ferie», er det en økende interesse for etikk- og miljøaspekter, også når vi er i feriemodus.

– Det er vanskelig å måle en direkte økning generelt i turistenes interesse for bærekraftige ferier, men vi ser det på hvilke valg kundene tar. Dessuten melder turoperatørene at deres kunder har en større fokus på dette. Spesielt i det tyske markedet er det en sterk økning i interessen for etiske og økologiske produkter, sier hun.

Seks grønne ferieforslag

1. Bli en friluftsentusiast

Finn din indre Lars Monsen. Stadig flere nordmenn oppdager friheten ved å komme ut av sin lille, daglige eske, ut i den storslagne naturen – enten det er under snødryppende furutrær i en eventyrskog eller jodlende på en selfietopp. Og er du ikke helt klar for å starte med telting i 400 meters fjellvegghøyde, kan du fint legge deg inn på ferdig oppredde hytte- og hotellsenger, og nyte mil etter mil med tindrende langrennsspor. Dessuten er du supertrendy.

2. Velg operatører med klimafokus

Sjekk reiseoperatørens grønne fotavtrykk før du velger reisearrangør. Nylig vant for eksempel reisekonsernet TUI UK and Ireland prisen for «best på karbon-reduksjon» under Responsable tourism Awards 2015. TUI-konsernet er et av verdens største reisekonsern, og har de siste årene ifølge prisutdelerne vist «en imponerende forpliktelse i forhold til bærekraft» og roses også for sitt «innovative arbeid med å redusere karbonutslipp» i flere ledd av driften. TUI-konsernet generelt har som mål å ha Europas mest karboneffektive flyselskaper og redusere virksomhetens karbonintensitet med 10 prosent innen 2020.

3. Velg miljøsertifiserte hoteller

Økohoteller er slett ikke synonymt med utedo og enkle forhold. Tvert imot, mange av de mest miljøvennlige hotellene befinner seg i luksusklassen, med svært innovative løsninger for det meste. For eksempel vant LooLa Adventure Resort i Indonesia prisen for «Beste hotell» under Responsible Travel Awards i år. Flere av de norske hotellkjedene, som Nordic Choice, Thon-hotellene, Radisson-hotellene og Scandic-hotellene har også kommet langt i miljøarbeidet. Se etter miljømerking før du bestiller. Men se opp for «grønnvasking».

4. Reis på nærtur

Fristes du stadig av billige flybilletter. Vel, de blir ikke fullt så billige lenger, når den nye flyavgiften eventuelt blir iverksatt. Men det er mange spennende næreventyr som venter. Hva med en dagstur til det nye spaparadiset The Well, som åpnet denne uka på Kolbotn? Det blir et av Norges største spakomplekser, med 10.500 ren norsk-, japansk-, finsk-, marokkansk- og tyrkisk-inspirert nytelse med blant annet 15 saunaer, 11 bassenger inne- og ute, hager og en stor restaurant. Eller meld hele familien på klatrekurs i Henningsvær, Lysefjorden eller Innerdalen! En uforglemmelig ferie får du også ved ta inn på en tretopphytte. Hva med å lære deg eller ungene fluefisking i sommer? Gourmetgjengen kan prøve seg på matsafari i «lokalmathovedstaden» Røros, som har vunnet flere internasjonale priser for sitt bærekraftige engasjement. Eller du kan spise deg gjennom prisvinnende oster på Kjerringøy – etter en opplevelsesrik togtur til Bodø. Sjekk også de mange spennende økoturismetilbudene på Norsk økoturisme – fra «dogpower» i Pasvikdalen til jaktopplevlser i Rendalen (www.ecotourismnorway.no).

5. Bli lenge

Flybillettene blir sannsynligvis dyrere framover. Kort ned på småturene, og bli heller borte lengre tid når du reiser. Bestem deg for ett land eller ett område, og utforsk det skikkelig. Og hvorfor ikke gjøre reisen til en del av turen? Det finnes en rekke togstrekninger der du kan nyte både utsikt og et bedre måltid, samt en god seng å sove i. Eller pakk sykkelen, og tråkk deg verden rundt.

6. Virtuell ferie

Den klart mest miljøvennlige måten å oppdage og utforske verden på. Go pro-kameraer, 3D-teknologi og avanserte briller kan i nær framtid bli allemannseie, og kaste deg ut i en paragliderflukt over Machu Picchu på et blunk – og vil sannsynligvis også i nær framtid kunne ta deg med tilbake i tid, til inkaenes kongerike.

Mer fra Dagsavisen