Innenriks

– Unnskyld for at jeg ikke sang så høyt

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fikk råd rett fra levra på LO Stats kartellkonferanse.

GOL (Dagsavisen): Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skilte seg ut blandt gjestene på LO Stats Kartellkonferanse som eneste representant fra den blåblå regjeringen, og høyresiden forøvrig. Etter konferansen hadde stemt i med Seieren følger våre faner fikk statsråden ordet med dressjakken kastet.

-  Dere får ha meg unnskyldt for at jeg ikke sang så veldig høyt, spøkte Sanner innledningsvis før det fort ble ramme alvor.

Ny bosettingsmodell?

Kommunal- og moderniseringsministeren brukte tid på flyktningkrisen i innledningen sin. Statsråden uttrykte at han var imponert over hvor godt det nå samhandles i stat og kommune for å møte flyktningkrisens ringvirkninger i Norge.

- Jeg mener departementer, direktorater og ledere har vist en god evne til å samhandle. Vi har også etablert et godt samarbeid med KS. Situasjonen krever koordinering og handling. Det som er utfordringen nå er å få nok mottak raskt nok på plass, og å få bygget nok boliger, sier Sanner til Dagsavisen.

Bjørn Halvorsen i Norsk Tjenstemannslag (NTL) kom i sitt debattinnlegg med råd til statsråden. Han ba regjeringen å tenke nytt når det gjelder bosetting av de asylsøkerne som får opphold.

- Kommunene bosetter flere enn før, men klarer ikke å holde tritt. Bør vi velge en ny modell? For eksempel se på om en kan fordele ut ifra hvor mange innbyggere det er i kommunen, i stedet for at integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skal bruke tid på å forhandle med hver kommune, undret Halvorsen.

Dagsavisen har tidligere skrevet om Arbeiderpartiets stortingsgruppe og flere frivilliger organisasjoner som har reist debatten om staten bør bestemme hvor mange kommunene skal bosette.

Utfordret på stønadskutt

Fobrundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO) utfordret statsråden på regjeringens stønadskutt til asylsøkere.

- Hva er resonnementet bak at flyktninger skal komme seg enklere i jobb med mindre å rutte med, spurte Kvisvik retorisk.

Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for 2016 lagt inn et kutt i den generelle støtten til asylsøkere med 20 prosent. Finansminister Siv Jensen (Frp) har begrunnet dette med at Norge ikke kan være rausere enn land vi sammenligner oss med.

Effektivitet

Sanner ble også utfordret av de tillitsvalgte på grepene han gjør som leder av noen av regjeringens største reformer. Blant dem kommunereformen og avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. Sanner understrekte flere ganger at offentlig sektor må øke produktivteten sin. Regjeringen har nedsatt en produktivitetskommisjon som allerede har levert sin første delrapport. Den oppfordret  tenketanken Agenda de tillitsvalgte i salen til å ikke lese, da de snakket om konsekvensene av en lignende reform i Danmark, i forkant av Sanners tale.

- Jeg håper i hvert fall innlederene har lest rapporten. Jeg mener det er en viktig rapport, sier Sanner kort.

Flere ganger i talene sin nevnte Sanner at offentlig sektor må bli mer resultatorientert.

- Vi ønsker å gi ledere og medarbeidere mer handlingsrom og tillit. Men da må en også stille krav om resultat på omstilling og flere fornøyd brukere, mener Sanner.

- Du sier at en på den ene siden at det er viktig å kutte krav for effektivisere, men du ønsker også stille flere krav. Hvordan henger dette på greip?

- Det vi har gjort er jo å forenkle en del krav. Man blir ikke dobbelt så god av dobbelt så mange krav.

LES OGSÅ: Sanner gir vekst og forventer effektivitet av kommunene

Mer fra Dagsavisen