Innenriks

Ap åpner for tvangsbosetting

Arbeiderpartiet vurderer nå å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger. – Det blir helt feil at kommunene skal kunne si nei takk, mener stortingspolitiker Irene Johansen (Ap).

Tvangsbosetting ble diskutert på Arbeiderpartiets gruppemøte onsdag denne uka, forteller flere Ap-kilder Dagsavisen har snakket med.

Blant dem som åpner for at staten skal bestemme hvor mange flyktninger kommunene skal ta imot, er det også være sentrale Ap-politikere.

Det er den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig som har gjort at mange i stortingsgruppa til Ap nå vil vurderer å tenke nytt om bosetning.

LES OGSÅ: Oslo tar imot færre flyktninger

Tvang

UDI-direktør Frode Forfang sa mandag at det tidligere anslaget på at det vil komme 20-25.000 flyktninger i år, allerede vil nås denne måneden.

Målet for bosetting i år er 10.000. Hittil i år har 7.003 personer med opphold blitt bosatt.

I dag er systemet slik at Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ber kommunene om å bosette så og så mange flyktninger per år. Men det er kommunene som bestemmer hvor mange de vil bosette. Så sender IMDi forespørsel om å ta imot den enkelte flyktning. Kommunene sier da enten ja eller nei.

I Ap er det en rekke alternativer som nå diskuteres for å håndtere flyktningsituasjonen, både med og uten elementer av tvang.

LES OGSÅ: – Horne, bla opp!

– Kan ikke si nei

Stortingsrepresentant Irene Johansen er blant dem som vil vurdere å gjøre som i Sverige, hvor statsministeren har varslet at regjeringen vil oppheve den lokale retten til å gjøre bosettingsvedtak, altså si nei. Hun viser til at vi allerede i dag har over 5.000 som sitter på mottak i Norge – med opphold, uten plass i en kommune.

– Når staten Norge har sagt ja til opphold, mener jeg det blir helt feil at kommunen skal si nei takk, sier Johansen.

Hun registrerer at det ikke monner, selv om statsministeren og integreringsministeren har oppfordret kommunene til å ta imot flere.

– Jeg hører statsministeren snakker om dugnad, men jeg tenker at vi er forbi det punktet. Nå trenger vi et nytt regime, mener Johansen, som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Trykke på

Stortingsrepresentant Else May Botten (Ap) mener også tida er moden for å tenke nytt. Hun er ikke på tvangssporet men:

– Myndighetene må være tydeligere på behov for boplasser og forpliktelser til å ta imot flyktninger. Det kan ikke være slik at de som allerede er flinke til å ta imot bare presses til å ta imot flere, mens nabokommuner ikke løfter en finger. Her er det viktig å trykke på, mener Botten.

– Det trengs også mer forpliktende avtaler om bosetting mellom statlig nivå og kommunalt nivå, kjappere. Jo bedre vi rigger dette nå, jo bedre blir integreringen, mener Botten.

LES OGSÅ: – Uegnet asylsystem

Mer fra Dagsavisen