Innenriks

Sanner gir vekst og forventer effektivitet fra kommunene

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) gir kommunene en vekst i inntektene på mellom 6 og 7 milliarder kroner neste år. Han mener samtidig kommunene kan skaffe seg langt høyere inntekter ved å effektivisere.

Av Birgitte Iversen

En realvekst på mellom 6 og 7 milliarder kroner, hvorav 4,5 til 5 milliarder kroner av veksten kommer som frie inntekter, er det regjeringen vil gi kommunene til neste år.

– Dette vil gi dem en god vekst, så de får dekket utgifter til pensjon og befolkningsvekst. I tillegg får de en god vekst i de frie inntektene, så de kan prioritere lokalt det de mener er viktigst, enten det er innenfor skole eller eldreomsorg, sier Sanner til NTB.

Forventer effektivisering

I kommuneproposisjonen for neste år understreker samtidig regjeringen at den mener det er rom for en langt mer effektiv ressursbruk i kommunene, og fastslår at den har klare forventninger til at kommunene og fylkeskommunene arbeider for å utnytte ressurssene mer effektiv.

«Dersom kommunesektoren klarer å ta ut effektiviseringspotensialet, vil det kommunale tjenestetilbudet kunne styrkes utover det som følger av inntektsveksten», står det i proposisjonen.

– Kommunene må prioritere mellom gode tiltak og jobbe for å forenkle, fornye og forbedre tjenestene, sier Sanner.

Frie, med føringer

Mellom 4 og 4,5 milliarder kroner av veksten er såkalt frie inntekter. Men regjeringen legger samtidig føringer på en god andel av midlene. 400 millioner kroner er lagt inn for å styrke arbeidet med oppbyggingen av rusomsorgen, 200 millioner kroner er ment å gå til en fortsatt styrking av helsestasjon- og skolehelsetjenesten, og 400 millioner kroner legges inn for å bidra til mer fleksibelt barnehageopptak.

500 millioner kroner av veksten i frie inntekter går til fylkeskommunene. Der er 200 millioner kroner begrunnet i behovet for opprustning av fylkesveiene.

Ny modell

Sanner innfører samtidig en ny skattemodell, som innebærer at kommunene skal få beholde en andel av lokal selskapsskatt.

– Vi ønsker at kommunene skal få beholde en andel av den lokale verdiskapningen. Vi mener det er viktig at de kommunene som legger til rette for lokal verdiskapning, skal få beholde noe av gevinsten. I dag får de ekstra skatteinntekter når de legger til rette for boligbygging og befolkningsvekst, men all selskapsskatt går til staten, sier Sanner.

Han understreker at den nye ordningen først vil få effekt fra 2017.

Skattesvikt

Mandag varslet finansminister Siv Jensen (Frp) at regjeringen vil kompensere kommunenes skattesvikt i år med 1,1 milliarder kroner i revidert budsjett for 2015. Skattesvikten er totalt beregnet til 1,6 milliarder kroner, men regjeringen mener kommunenes reelle tap er på 1,3 milliarder kroner fordi kommunene samtidig sparer 300 millioner ved at lønns- og prisstigning blir lavere enn antatt.

Av de 1,1 milliarder kroner fordeles 907,8 millioner kroner til kommunene, og 54,8 millioner går til kommuner med særskilte tap som følge av omleggingen av uførebeskatningen.

192,2 millioner kroner går til fylkeskommunene, og 4,9 millioner av dette går til kompensasjon for fergeavløsningsmidler i fire fylkeskommuner. (NTB)

Fakta om revidert nasjonalbudsjett

  • Tredobling av antall kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra 20 til 60.
  • Støtten til Syria og nabolandene økes med 250 millioner, til totalt 1 milliard kroner. Den totale bistandsøkningen blir på 265 millioner.
  • Kommunene får 1,1 milliard kroner for å kompensere for tapte skatteinntekter. Inntektssvikten er beregnet til 1,3 milliarder kroner.
  • I Kommuneproposisjonen for 2016, som legges fram samtidig med revidert budsjett, varsles det en realvekst i kommunenes samlede inntekter til 6-7 milliarder kroner. 4,5- 5 milliarder kroner av veksten kommer som frie inntekter.
  • 21 millioner i økte bidrag for å avhjelpe flyktningsituasjonen i Middelhavet.
  • Ekstrabevilgning på 11,3 millioner kroner til saksbehandling i UDI.
  • Nesten 130 millioner kroner til arbeid mot terror og radikalisering. 78,3 av millionene går til PST. 38,8 millioner til politiet, først og fremst til Oslo politidistrikt. I tillegg går 12 millioner kroner til tiltak mot radikalisering og voldelig islamisme i fengsler og kommuner.
  • 3 millioner kroner til forsøksprosjektet med dyrepoliti i Sør-Trøndelag.
  • Friske midler til HV-øvelser i Forsvaret.
  • Egen ferjeavløsningsordning og et nytt system for belønning av kommuner i vekst.
  • Vegtilsynet skilles ut fra Statens vegvesen for å få et uavhengig tilsyn underlagt Samferdselsdepartementet.
  • Forslag til hvordan dagens 288 kommunale kemnerkontorer skal erstattes av større, statlige regionkontorer presenteres.
  • Den omstridte poseavgiften som ble lagt på is tidligere i vår, fjernes. Inntektstapet dekkes inn ved å øke el-avgiften med 0,5 øre per kilowattime
  • 40 millioner kroner settes av til skredsikring i Romarheimsdalen i Nordhordland.
  • 106 millioner kroner ekstra til 64 tiltak mot barnefattigdom.
  • Skattefradrag til ytterligere 15.000 uføretrygdede.
  • Innstrammingene i permitteringsreglene fra i fjor blir reversert.
  • Husbanken får 6,7 millioner kroner til forbedring av IKT-systemer. Hensikten er bedre kontroll med utbetaling av bostøtte.
  • 25 millioner kroner til å utvide Framsenteret i Tromsø med et nytt byggetrinn.
  • Oljepengebruken økes med 5,1 milliarder kroner. Dermed brukes totalt 2,6 prosent av kapitalen i oljefondet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen