Innenriks

«PST tok meg»

Rett etter PST-razziaen, skrev journalisten til Ubaydullah Hussain: «PST tok meg. Ring!»

Statsadvokat Jan Glent (lite bilde) mener at det er unike bevis på filmene til Ulrik Rolfsen (t.v.) og Adil Farooq Khan som ikke lar seg gjenskape i politiavhør. Her er de to filmskaperne sammen med advokat Kim Gerdts. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

Det sto det i tekstmeldingen journalist Adil Farooq Khan sendte lederen av ekstremistgruppa Profetens Ummah. Khan jobber sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen om en dokumentar om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah.

LES OGSÅ: – Gjem minnepinnene med filmopptak

– Bror

Den påfølgende telefonsamtalen varte i 25 minutter. Hussain fikk bekreftet at PST hadde tatt med seg alt Khan hadde filmet den dagen – inkludert intervjuet med en 18-åring som var på vei til Syria for å slutte seg til terrorgruppa IS. Det kom fram da ankesaken ble avsluttet i Høyesterett i går.

Under intervjuet poserer 18-åringen i de samme militære klærne PST timer etter beslagla i en bil i Oslo. Bilen tilhørte en 27-åring i Profetens Ummah. Bagen skulle ettersendes 18-åringen i Syria.

– Jeg visste ikke at du filma han med utstyr og sånt. Bror, ble det filma noe som kan skade oss? spør Ubaydullah Hussain. Khan svarer først nei, så sier han:

– Ja, men han har ikke brukt det. Uansett vil det bli redigert bort. Det er familiegreier.

– Hvis du har filma når vi har sagt «ikke film», da er det kjørt. Før og etter redigering er to forskjellige verdener, svarer Hussain.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Godt journalistisk arbeid

Rolfsens advokater mener det er PST selv som får skaffe bevis som kan fylle åpne hull i etterforskningen – ikke beslaglegge journalistisk materiale.

– Det er godt journalistisk arbeid å få et tett forhold til kilden. Khan har fått innpass i et særdeles lukket miljø. I dette miljøet opptrer han som muslim. Han ber sammen med dem og kaller dem bror, sa advokat Kim Gerdts.

PST mener at Khans intervju med 18-åringen og samtalene mellom de fire i bilen til Göteborg er bevismateriale som ikke lar seg gjenskape i politiavhør.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Stasi, PST og razzia mot Rolfsen

– Etisk på kanten

– Da de skjønte at bilen med det militære utstyret var ransaket, begynte de å ringe. De ville ha bevisene bort, få Khan til å levere materialet til Rolfsen – vekk fra PST. Der ligger hasteelementet, sa statsadvokat Jan Glent i Høyesterett i går.

– Om det ikke er medvirkning til straffbar handling, er det i hvert fall etisk på kanten at journalisten kjører 18-åringen til Landvetter i sin egen bil, på den første distansen på vei til ISIL – en av de verste terrororganisasjonene vi har, sa Glent.

LES INTERVJUET: PST kom i ungenes leggetid