Innenriks

Føler presset

Norge er i europatoppen i å oppleve tidspress på jobben, viser europeisk undersøkelse.

Norske arbeidsplasser må prioritere HMS, for å unngå stress på arbeidsplassen, mener Arbeidstilsynet.    FOTO: NTB SCANPIX

En undersøkelse blant nesten 50.000 arbeidsplasser i 37 land viser de nordiske landene ligger på topp i Europa i opplevelsen av tidspress på jobben. Norge ligger på delt fjerdeplass sammen med Island. Foran oss er Danmark, Finland og Sverige.

– Det er rart at de nordiske landene er på topp, og vi skal være forsiktige med å tolke resultatene. Det landene har til felles er at de er høykostnadsland med høye krav til produktivitet, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen ved Arbeidstilsynet.

Stress

Hun advarer mot at tidspress over tid kan føre til stress.

– Det er viktig å vite at stress er den nest vanligste grunnen til sykmelding, og det er enda viktigere å vite at det er mulig å forebygge.

LES OGSÅ: Tidsklemma på helsa løs

Lønner seg

Her er grunnleggende jobbing med Helse, miljø og sikkerhet (HMS) svaret, mener hun. Det handler om at leder setter seg ned sammen med ansatte og snakker om hva det er som fører til stress, og diskuterer forebyggende tiltak.

– Norske virksomheter jobber gjerne med HMS opp mot de juridiske forpliktelsene arbeidsgiver har, men jeg mener det er viktig å huske på at det også lønner seg å satse HMS.

LES OGSÅ: Familier settes i tidsklemme