Kvinnerepresentasjonen i norske kommunestyrer er ikke akkurat et glansbilde på norsk likestilling:
Etter kommunevalget i 2011 var kun 22 prosent av landets ordførere, kvinner. Dette var en nedgang på ett prosentpoeng fra 2007-valget. Hva resultatet blir etter årets valg er for tidlig å si, siden mange kommunestyrer fremdeles forhandler om makta.
Ved valget i 2011 hadde Ap 28 prosent kvinnelige toppkandidater, men da konstitueringen av kommunestyrene var ferdig, var kun 22 prosent av Aps ordførere, kvinner.
– En kvinnelig ordførerkandidat tenker «Hva er best for mitt team» – og gir kanskje ordførerposten bort til andre partier for å sikre andre posisjoner til resten laget sitt. Det er en sympatisk tanke, men det viktigste er jo å få ordføreren. Det er det som er bra for laget, sier leder Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt.
Følg oss på Twitter og Facebook!
Kvinner gir seg
Huitfeldt har i år reist land og strand rundt for å støtte opp om Aps kvinnelige ordførerkandidater. Hun tror man må gjøre det mer attraktivt for kvinner å være lenger i politikken. I dag gir 7 av 10 kvinnelige kommunestyremedlemmer seg etter én periode.
– Da blir det færre aktuelle kvinner med erfaring, som kan stille opp på topp, tror Huitfeldt.
Menn på sikre plasser
Problemet er ikke bare ordførerjobben. Ved årets kommunevalg var 6 av 10 politikere på sikker plass, menn.
Mannsdominansen blir ytterligere forsterket når valgresultatene tikker inn. Menn får hyppigere personstemmer enn kvinner. Ved valget i 2007 kunne det ha blitt 42,3 prosent kvinneandel i kommunestyrene, men etter at personstemmene var talt opp falt andelen til 37,5. I år gikk Ap til valg med en kvinneandel på 31 prosent.
LES OGSÅ: Rekordfå kvinner i nytt bystyre
Selv om årets tall ikke er endelige, så er det grunn til å tro at kvinneandelen svekker seg i år også. I Oslo gikk Ap til valg på en liste med annenhver kvinne og mann, men da personstemmene var talte, viser det endelig resultatet at kun 7 av 20 bystyrerepresentanter er kvinner.
– Vi har noen høyere andel på listene i år, men det hjelper lite om mennene får alle personstemmene. Jeg mener det er grunn til å se på valgsystemet, slik at vi kan sikre en jevnere kjønnsfordeling, mener Huitfeldt.
– Hva kan man gjøre mener du?
– Stortinget må se om vi for eksempel skal innføre stryking igjen, sier Huitfeldt.
LES OGSÅ: Gro mener vi ikke er i mål
Mål er makt
Ap holder denne uka landsstyremøte på Utøya hvor kvinnelig representasjon blir tema.
En foreløpig opptelling viser at Ap-kvinnene lokalt kan være med å snu den negative trenden. Hittil har Ap sikret seg makta i 163 kommuner, og 31 prosent av ordførerstillingene er bekledd av kvinner.
For Aps del er det en oppgang på nesten 10 prosentpoeng fra i 2011. Flere Ap-kvinner har i år overtatt ordførerkjedet i byer som tidligere har vært styrt av menn: Ida Pinnerød blir ordfører i Bodø, Eva Vinje Aurdal i Ålesund og Malvik kommune i Sør-Trøndelag får sin første kvinnelige ordfører i Aps Ingrid Aune.
– Viser tallene at Ap har tatt seg i nakkeskinnet lokalt?
– Det er for tidlig å si om dette har hjulpet, men vi har jobbet hardt med dette, sier Huitfeldt.
KOMMENTAR: På tide å kvinne seg opp