Innenriks

– Skuffende få kvinner på topp

Det er en misforståelse at vi er i mål med likestillingen, sier Gro Harlem Brundtland.

34 år etter Brundtland ble Norges første kvinnelige statsminister er norske kvinner fortsatt underrepresentert i norsk næringsliv og i lokalpolitikken.

– Det er veldig rart. En ting er at det var sånn for 30 år siden, men at det har gått så treigt, det er overraskende og skuffende, mener Brundtland.

Kvinner på topp

Ifølge en ILO-rapport publisert på nyåret i år har 32,2 prosent av norske kvinner ingen ledererfaring overhodet, mens Jamaica, som troner øverst på listen, har nær 60 prosent. Tallene som er hentet inn i perioden 2000–2012 viser at både Colombia, Nicaragua og Mongolia ligger foran Norge på lista.

Brundtland mener kjønnsubalansen i norsk næringsliv handler om kultur.

– Disse beslutningene tas på individbasis. Men summen av alle de valgene gjør at det går gærent.

Minst like god

Vår tidligere statsminister mener det er viktig å ha kontinuerlig trykk på likestillingsspørsmål, og debattere skjevfordelingen.

– Vi må også være oppmerksom på de mange kvinner som ligger like oppunder dette ledersjiktet og hvor mange av dem er flinke og kunne gjort en like god jobb – minst.

Likevel er kvinneandelen lav blant toppledere, også i selskaper der staten er inne som betydelig eier.

– Det er veldig lett å stille krav og snakke om mangfold, men det er veldig vanskelig å lage lovgivning som gjør at du får til et resultat som du ønsker – nemlig balanse. Særlig nå som man er så langt fra. Det er ikke lett.

Mer fra Dagsavisen