Innenriks

Selvsikker Støre tror på Ap-seier

Med én måned igjen til valget mener Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiet ligger godt an til å gjøre suksess, etter en lunken valgkampstart.

Regine Røisland (10) var blant snekkerne som fikk vist Ap-leder Jonas Gahr Støre hva hun hadde lagd da han besøkte Barnas Byggeskole, som arrangeres av NCC og feirer 10-årsjubileum. Støre vil at barn skal ha mer praksis i skolen for å øke interessen og forståelsen for håndverkerfag, som tømrerfaget. FOTO: MIMSY MØLLER

Hittil i august har Ap gått tilbake på flere meningsmålinger. TV 2s måling fra mandag kveld viste et fall på hele 5,2 prosentpoeng og en oppslutning på 32,1 prosent.

Også en gjennomgang av nettstedet Poll of polls viser at Arbeiderpartiet er et stykke unna målet om flere ordførere i de store norske byene. Tar Støre det alvorlig?

– Jeg registrer at vi går tilbake på noen målinger fra et veldig høyt nivå. Jeg lytter til alle målinger, og de viser litt ulikt resultat, sier Støre.

I går kveld kunne han glede seg over en kommunemåling Norstat har gjennomført for NRK. Her har Ap en oppslutning på 36,1 prosent, 4,4 prosentpoeng høyere en valgresultatet i 2011 og 1,7 prosentpoeng fram fra forrige måling gjort i juni. Høyre derimot får på NRKs måling en oppslutning på 25,3 prosent, ned 2,7 prosentpoeng fra 2011 og ned 2,6 fra junimålingen.

Støre er optimistisk.

– Vi har lagt en plan, og når jeg ser dette med de lokale brillene på, så ser dette løfterikt ut, sier han.

LES OGSÅ: Spår kaos på venstrefløyen

Må tåle personfokus

Han mener partiet stiller med gode kandidater.

– Jeg skal understøtte, men det er ikke jeg som er på valg, sier Støre.

Likevel har det blitt mye fokus på Ap-lederens person. Statsminister Erna Solberg slo «knockout» på Støre, var dommen etter duellen dem imellom forrige uke. Støre selv tar likevel ikke personfokuset så tungt.

– Det får jeg leve med, sier Støre.

Neste uke får han sjansen til å slå tilbake i partilederdebatten i Arendal.

– Hva skal du utfordre Solberg på der?

– Hovedsaken for oss vil være måten vi prioriterer på. Regjeringene har gjort en prioritering der skatteletter er den viktigste strategien for omstilling. Det vil jeg slå fast er å bruke mange milliarder på veldig få, framfor å hjelpe kommuner med en trang økonomi.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Til valg på skole

Ap vil på sin side trekke fram sine valgkampsaker, som skole.

Skole har tidligere vært den viktigste saken for velgerne i nasjonale valg. Det endret seg dette valget, der helse passerte skole som viktigste sak. Det viser valgundersøkelsen til Institutt for samfunnsforskning, som ble lansert i går.

– Men når vi setter søkelyset på skole handler det også om helse. Skolehelsetjeneste, psykolog, tidlig innsats som er viktig både for helse og kunnskap. Hvordan valgforskerne kategoriserer dette skal vi følge med på. Men vi går inn i hverdagen til folk, sier Støre.

LES OGSÅ: – Slik vinner du valg

– Kjedelig start

Vi vil stille klare maktkrav til Ap, sa SV-leder Audun Lysbakken da han innledet partiets valgkamp.

– For en ubegripelig kjedelig innledning det har vært på denne valgkampen, sa SV-lederen, og rettet skytset mot Høyre og Arbeiderpartiet.

– Høyre og Arbeiderpartiet krangler høylytt i alle kanaler, men stort sett om saker hvor det er vanskelig å forstå hva de egentlig er uenige om.

Lysbakken sier det vil bli en kjedelig og lite konstruktiv valgkamp dersom dette fortsetter.

– Innledningen av valgkampen har vært preget av anklager og skittkasting mellom Høyre og Ap, som slåss om makten i de største byene. Men det storbyene trenger er ikke maktskifte – det er ny politikk og nye ideer. Og det har ikke akkurat valgkampinnledningen hatt overflod av, sa partilederen.

Lysbakken sa at Høyre og Arbeiderpartiet krangler om skolen, men at ingen vil forplikte seg til å skaffe elevene nok lærere. Han sa de to partiene krangler om eldreomsorgen, men mest om hvem som har skylden og ikke hvem som har de beste løsningene for framtidens eldreomsorg. (NTB)