Innenriks

Frp-ordfører: – Bøndene fortjener milliarden

Staten mener bøndenes krav om 950 millioner kroner er krevende. Frp-ordfører Harald Espelund mener de fortjener enda mer.

Bilde 1 av 2

Bondeorganisasjonene mener kravet i årets jordbruksoppgjør er moderat. Nå får de støtte fra uventet hold: Frp-ordfører Harald Espelund i Ullensaker.

– Jeg tror folk ser at det er verdt å ha norsk landbruk, og at bøndene fortjener 1 milliard, sier Espelund, som selv er bonde.

Kravet fra bondeorganisasjonene i årets jordbruksoppgjør har en ramme på 950 millioner kroner. Det er det laveste kravet på ti år. I fjor var kravet på 1,5 milliarder kroner. Listhaug svarte med et tilbud på 150 millioner kroner. Frp-ordføreren i Ullensaker mener partiets linje for å kutte subsidier til bøndene er feil.

– Så lenge Europa subsidierer sitt landbruk må Norge gjøre det samme. I Norge er det skrint, det er kaldt og kostnadsnivået gjør det mer krevende å drive landbruk her, sier Frp-ordføreren, som til helgen er vertsordfører for landsmøtet til Fremskrittspartiet.

Les også: Bøndene krever 950 millioner

Les portrett med landbruksminister Listhaug: Bondeopprøreren

Ensomt yrke

Espelund trådde sine barndomsføtter på besteforeldrenes gård på Nord-Vestlandet. De hadde ei ku, fem sauer, noen høner og av og til en gris. Selv har han i dag en gård på 1.000 mål i Ullensaker. Trendene i landbruket er klare.

– Å være bonde er blitt et ensomt yrke. Det er langt til naboen, og det sosiale har forsvunnet litt. Det legges det litt for liten vekt på, sier Frp-ordføreren.

Færre bønder, og færre familier der begge partnere er delaktig i gårdsdriften, er blitt pekt på som en viktig grunn til at det er mer ensomt å være bonde.

I fjor ble frontene svært steile mellom bondeorganisasjonene og regjeringen. Ikke bare på grunn av rammen, men også innretningen. Gatene fyltes av sinte bønder. Det ble brudd i forhandlingene og oppgjøret ble sendt til Stortinget.

– Jeg snakker godt med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), og mitt råd til henne er å på forhånd avklare med Venstre og KrF hva de er villig til å gi. Det blir for dumt når de kommer med påplussinger i Stortinget i etterkant, mener Espelund.

Les også: Oppgjørets time

For toll

Selv mener han at det går riktig vei når det gjelder bøndenes levekår.

– Økonomien i norsk landbruk har blitt bedre de siste fem årene, blant annet fordi prisene på melk har gått opp, sier Espelund og viser til at Listhaug har sagt at hun vil ha ned matprisene.

Han mener bonden og forbrukeren må gå hånd i hånd, mens mellomleddet, med matvaregrossistene, må ses nærmere på.

– Så mener jeg en ikke skal henge seg opp i dette med franske oster. Da sporer vi av. Det bør være toll på import, men toll på 150 prosent holder for disse ostene, mener Espelund.

Les helgens portrett med Sylvi Listhaug: Bondeopprøreren

Støtter ikke dyrepoliti

Frp-ordføreren er også for pelsoppdrett og mot dyrepoliti.

– Det drives så seriøst i dag at jeg er for pelsoppdrett. Tragedier vil alltid forekomme i alle settinger, sier Espelund.

Denne uka kunne landbruks­minister Sylvi Listhaug (Frp) lansere nyhetene om at Norge vil få sitt første dyrepoliti i Sør-Trøndelag politidistrikt. Det vil bestå av tre personer ved Sør-Trøndelag politidistrikt, blant dem en fast etterforsker og en påtalejurist. De skal samarbeide tett med dyrekrimgruppa i Mattilsynet. Pilotprosjektet har foreløpig fått en tidsramme på tre år og skal evalueres underveis.

– Dette er jeg imot, og jeg stemte også mot det på Frps landsmøte, sier Espelund.

Han mener Mattilsynets tilsynsjobb er nok.

Mer fra Dagsavisen