Innenriks

Forsøkte å inngå hemmelig avtale

Dagsavisen kan i dag avsløre at justisminister Anders Anundsen (Frp) forsøkte å forhandle seg bort fra mistillitsforslag fra Venstre og KrF.

Av Håvard Therkelsen, Marie Melgård og Sofie Prestegård

I bytte mot å ikke stille et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen, skulle KrF og Venstre få gjennomslag for å gjennomgå sakene til de lengeværende asylbarna, som ble sendt ut fra juli til desember 2014 etter den nye asylforskriften.

Det bekrefter flere sentrale kilder på Stortinget med ulik politisk bakgrunn overfor Dagsavisen.

På forhandlingsbordet

Sentrumspartiene har vært tydelige på at kontrollsaken mot Anundsen og asylbarnas skjebne er to atskilte spor.

Likevel la Anundsen fram følgende forslag til avtale mellom justisministeren og støttepartiene under et forhandlingsmøte med Venstre og KrF tidligere i vinter.

  • KrF og Venstre skulle droppe mistillit i kontrollsaken mot justisministeren.
  • KrF og Venstre skulle droppe daddel-forslag, det vil si «sterk kritikk» av justisministeren i kontrollsaken.
  • KrF og Venstre skulle begrense sin kritikk til merknadene i kontrollsaken.

Til gjengjeld skulle KrF og Venstre få revurdere asylsakene til lengeværende barn som ble sendt ut siste halvår 2014.

Forsøkte å hindre kritikk

Flere kilder tett på regjeringen sier til Dagsavisen at Anundsen har fått en «fullmakt» fra regjeringen til å gjøre det som sto i hans makt for å løse asylbarnsaken og få den vekk fra regjeringens bord.

En annen uavhengig kilde sier at justisministerens forslag til en hemmelig avtale med sentrum var et forsøk på å begrense kritikken mot ham.

– Han la fram en deal om asylbarna­. Anundsen sa at hvis han gjorde dette, ville han at det ikke skulle komme mistillit eller noe daddel-forslag, sier en kilde.

Dagsavisen har gitt justisminister Anundsen mulighet til å gi tilsvar i denne saken, og mottatt skriftlig svar fra hans politiske rådgiver i Justisdepartementet, André Kolve (Frp).

– Jeg har selvsagt ingen kommentar til slike påstander, var kommentaren fra Kolve.

Tidligere komitéleder

Dagsavisens avsløring oppfattes i det politiske miljøet som spesielt oppsiktsvekkende ettersom Anundsen selv har sittet som leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fra 2009 til 2013. Anundsen er derfor godt kjent med at det er problematisk å forsøke å forhandle seg til en hemmelig avtale på bakrommet for å unngå kritikk eller mistillit fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Han forsøkte å kneble kritikk fra komiteen, sier en sentral kilde til Dagsavisen.

Også denne kilden bekrefter at Anundsen ikke bare presset på for at KrF og Venstre skulle droppe mistillit, men også «sterk kritikk» fra partiene.

Ikke lykkes

Anundsens forsøk på å dempe kritikken ved å friste med en asylbarnløsning, ser ikke ut til å ha lykkes.

Fredag i forrige uke annonserte KrF-leder Knut Arild Hareide at KrF går for sterk kritikk av statsråden, samtidig som KrF stilte et ultimatum om å få ny behandling av asylbarnsakene. Ellers vil ikke KrF ha tillit til Anundsen.

Mandag fulgte Venstre på: Også de retter krass kritikk mot Anundsen og krever at han «rydder opp» – det vil si gjennomgår fjorårets asylbarnsaker på ny etter den nye forskriften.

Les også:

Dårlig mottakelse i Frp

Etter det Dagsavisen forstår, er det langt fra sikkert at Anundsens løsningsforslag ville falt i god Frp-jord.

KrF og Venstres krav om å behandle asylbarnsakene på nytt, er blitt særdeles dårlig mottatt i Frp:

Partileder Siv Jensen sa til NRK at det er «uaktuelt å gi asylbarnavtalen en tilbakevirkende kraft». Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, avviste til Dagsavisen i går at Frp kan gå med på en slik løsning.

Jan Arild Ellingsen sa til Dagens Næringsliv at «kravet vil utløse en ny storm i partiet». Han har tidligere sagt at et forslag om ny behandling av asylbarnsakene «vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss».

Les også kommentarer fra nyemeninger.no: