Innenriks

Forsøk på å inngå hemmelig avtale opprører Ap

Grunnleggende problematisk, sier Arbeiderpartiets Jette Christensen om justisministerens angivelige forsøk på å kjøpe seg fri fra kritikk ved politiske innrømmelser.

Av Mats Rønning

– Stortingets kontrollfunksjon er ingen politisk valuta, sier Ap-representanten som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Hun beskriver Dagsavisens oppslag onsdag som «svært foruroligende». Flere sentrale kilder på Stortinget bekrefter overfor Dagsavisen at i bytte mot å ikke stille et mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen (Frp), skulle KrF og Venstre få gjennomslag for å gjennomgå sakene til de lengeværende asylbarna, som ble sendt ut fra juli til desember 2014 etter den nye asylforskriften.

– Han la fram en deal om asylbarna. Anundsen sa at hvis han gjorde dette, ville han at det ikke skulle komme mistillit eller noe daddel-forslag, sier en kilde.

Les hele saken her: Forsøkte å inngå hemmelig avtale

– Til bunns

– Jeg kan ikke kommentere ubekreftede og lukkede kilder, men dersom dette stemmer, er det grunnleggende problematisk for demokratiet, sier Christensen.

Hun utelukker ikke at det kan bli aktuelt for kontrollkomiteen å gå nærmere inn i saken, for eksempel ved å stille statsråden spørsmål eller invitere til høring.

– Vi skal diskutere det. Vi må også få en bekreftelse på at det stemmer, sier hun.

Les også: Dropper mistillit

Les kommentar på Nyemeninger.no: Asylbarn, mistillit og hard kritikk

Vil ikke kommentere

Det har ikke lyktes NTB å få noen kommentar til Dagsavisens oppslag fra partiledelsen i Venstre eller KrF. Men kilder i partiene sier at avisens framstilling i det store og hele er riktig.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har selv ikke ønsket å si noe om saken.

– Jeg har selvsagt ingen kommentar til slike påstander, framholder statsråden.

Tirsdag ble det endelig klart at justisministeren unngår et mistillitsvotum i Stortinget. Men kritikken er hard fra en samlet opposisjon for Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Les også: «Sjakk matt» i asyldramaet

Ultimatum

Kravet fra Venstre og KrF om å foreta en ny vurdering av sakene til asylbarna som ble sendt ut i fjor høst, er ennå ikke besvart av regjeringen. KrF-leder Knut Arild Hareide har endog gått langt i å stille ultimatum om saken.

Frp-leder Siv Jensen vil ikke si om Hareides ordbruk har skadd samarbeidet på borgerlig side.

– Jeg har ikke behov for å komme med karakteristikker. Gjennomgående har vi et godt samarbeid. Utgangspunktet nå er at vi rett og slett er uenige om forskrifter skal ha tilbakevirkende kraft, sier Jensen til NTB og viser til at den nye asylforskriften først kom i desember.

Les også: Fnyser av KrFs ultimatum

Kort tid

Kilder i de to samarbeidspartiene forventer en avklaring før påske, hvilket vil si at statsminister Erna Solberg (H) og hennes kollegium har to og en halv dag på seg. En kompliserende faktor er et representantforslag fra SV som nettopp tar til orde for en ny behandling av disse sakene.

Forslaget er til behandling i kommunalkomiteen på Stortinget, og en avgivelse er ventet i løpet av torsdag.

– Vi satser på å overholde fristene, sier saksordfører Geir Toskedal (KrF). (NTB)

Les også kommentarer fra nyemeninger.no: