Innenriks

Fra Marx til marked

Publisert Sist oppdatert

Paul Chaffey har de siste 20 årene gjennomført en av norsk toppolitikks største snuoperasjoner. I en omfattende artikkel i tidsskriftet Samtiden i dag skriver han om sin lange «politiske reise» fra Marx til markedsøkonomi.

Han var SV-stjernen som ville vært selvskreven i en rødgrønn regjering men i stedet ble NHO-direktør. Chaffey feller en knusende dom over sitt gamle parti og forteller for første gang åpent at han har stemt Høyre de to siste stortingsvalgene.

Omgivelsene kunne ikke passet bedre for en erklært tilhenger av den nye globale kapitalismen. I det internasjonale rådgivningsselskapet KPMGs turkise høyhus på Majorstua holder Abelia til NHOs organisasjon for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Her er Chaffey sjef men er plassert på «gølvet» i kontorlandskap sammen med sine medarbeidere.

Globalist

– For 20 år siden forkastet du markedskreftene i dag lovpriser du dem. Hvordan er det mulig?

– Det er riktig at jeg på 80-tallet var opptatt av å isolere Norge fra den internasjonale kapitalismen mens jeg i dag er tilhenger av den og mener den har bidratt til veldig mye godt her i verden. Jeg ser på erfaringene og alle mulige statistikker som viser at globaliseringen har løftet veldig mange mennesker ut av fattigdom.

– Men veldig mange lever fortsatt i fattigdom i India og Kina som du framhever?

– Ja mange land sliter ennå med et fattigdomsproblem. Men samtidig har folk flest i Asia fått det bedre med globaliseringen. Det er bedre for disse landene å være med i den internasjonale markedsøkonomien enn å stå utenfor.

Han kaller seg høyre-sosialdemokrat og mener den viktigste utfordringen er hvordan Norge skal forholde seg til globaliseringen.

EU-tviler i 1994

Paul Chaffey var aktiv på nei-siden og stemte nei til norsk EU-medlemskap i 1994. Han skiftet offisielt standpunkt kort tid etter men innrømmer nå at han var i tvil allerede ved folkeavstemningen.

– Jeg brukte ikke min mulighet i hemmelig valg til å stemme ja men jeg var veldig i tvil og angret etterpå. De hadde for så vidt rett de som før folkeavstemningen beskyldte meg for å være skaptilhenger sier Chaffey i dag.

For SVs unge utenrikspolitiske stjerne var det «en sjokkerende erfaring å dra rundt i SVs lokallag og snakke om Europa-politikk i 1990 og -91» skriver han i Samtiden.

– Det var reaksjonene i SV på Berlinmurens fall som sjokkerte meg. Det burde jo være en seier for alle på venstresiden som ønsket et alleuropeisk samarbeid. Men ingen ville ta en ny europadebatt sukker Chaffey.

Jens skuffer

Etter at Chaffey frivillig forlot Stortinget sommeren 1997 stemte han Ap i valget tre måneder senere.

Det er ikke overraskende med den knusende dommen han feller over SV på Stortinget: «Det viktigste var å kaste mer penger etter gode formål enn de andre partiene».

Chaffey så positivt på det Jens Stoltenberg kalte moderniseringen av Ap men liker dårlig venstredreiningen etter valgnederlaget i 2001.

– Jeg synes det er skuffende at moderniseringen stoppet opp. For et moderne sosialdemokrati er modernisering av offentlig sektor og sterk satsing på forskning og innovasjon avgjørende. Tony Blair forsto at det er sosialdemokratiet som aller mest trenger en offentlig sektor folk har tillit til.

Han er mer fornøyd med det Kristin Halvorsen gjør i regjering enn det SV mener i sitt kapitalismekritiske program.

– Men her ligger det en innebygd motsetning som må få en avklaring. På lengre sikt kan regjeringsdeltakelsen føre til at SV splittes. Hvor mange enkeltoperasjoner i NATO-regi kan man godta og fortsatt være mot NATO? Liknende problemer ser vi i miljøpolitikken og andre områder.

Powered by Labrador CMS