Innenriks
Fløy i døden etteretegilde på rognebær
Sidensvansene invaderer Oslo i store flokker for å spise rognebær. Men fordi bærene er gjæret blir fuglene fulle som alker og flyr i vindusrutene.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I en bakgård på Grünerløkka har det regnet halvdøde og døde fugler hele formiddagen. Nå plukker Pelle Wickström ornitolog og daglig leder i Fuglehjelpen sammen 15 døde fugler i en pappkasse. Men tre av sidensvansene lever fortsatt.
Må bli edru
Denne her må jeg avlive den har fått blod i lungene. Men de to andre beholder jeg til de har nyktret til og så setter jeg dem ut igjen. Alle disse fuglene har spist gjærede rognebær fra trærne der borte og blitt fulle. Da flyr de rett inn i vindusrutene som speiler trærne forklarer han til bekymrede naboer.
Fuglehjelpen er en frivillig organisasjon som årlig hjelper over 500 fugler. Fuglefylla er et problem som kommer alle de årene det er mye rognebær. Fuglene i bakgården ved Birkelunden er bare en brøkdel av dem Fuglehjelpen har plukket opp de siste dagene.
Hjelp fuglene
Noen av fuglene dør momentant når de dundrer inn i vinduene mens andre faller ned på bakken og blir sittende og stirre rett framfor seg. De er lette å fange og det bør man ifølge Wickstrøm gjøre.
Fang inn de levende fulle fuglene og putt dem i en pappkasse med lokk. Det er ikke vanskelig du kan ta dem med hendene. Så ringer du oss og så kommer vi og henter dem så fort som mulig sier Wickström.
En del fugler dør etter en stund på grunn av store indre blødninger. Det er ikke noe man kan gjøre noe med. Men man bør ikke avlive fuglene selv fordi noen av dem ikke er alvorlig skadde bare fulle. De vil komme til seg etter hvert og det er vanskelig for en som ikke er fuglekjenner å se forskjell.
Årsaken til at fuglene blir så fulle er at de er glupske.
I en av fuglene vi fikk obdusert nå fant vi 17 rognebær. Det er mye mat for en liten fugl sier ornitologen.
Nyktrer til
Dersom man opplever at de flyr i vinduene kan det hjelpe å henge for eksempel poser ut av vinduet eller aller helst feste villfuglsilhuetter på dem. Det skremmer fuglene vekk forklarer Wickström.
Hvis det er lenge å vente før Fuglehjelpen kommer kan du sette de fulle fuglene i en pappeske noen timer og så slippe dem ut igjen. Da har de sannsynligvis nyktret til og kan fly videre for egen maskin.
Det er ingen god idé å bare la dem bli sittende for seg selv ute for å nyktre til. Berusede fugler er et veldig lett offer for katter og litt større rovfugler forklarer Wickstrøm.
Ikke bare betyr det at fuglene blir drept men det kan fort bli ganske grisete hvis det er mange fugler på et lite område. Døde fugler skal helst ikke kastes i vanlig søppel. Alle veterinærer tar imot døde dyr. De fleste vil ta imot ville fugler uten å ta betalt for det.
Fuglehjelpen når du på nummer: 91165789.