Nyheter
Fiskesprell gjør en forskjell
Barnehager som har deltatt i kostholdsprogrammet Fiskesprell serverer mer fisk, viser en undersøkelse utført av Kantar TNS. Barnehagebarn både liker fisk og spiser fisk – så hva er da barrierene?
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Barn og unge spiser generelt mindre sjømat enn det helsemyndighetene anbefaler. De går dermed glipp av viktige helsefordeler som er knyttet til det å spise fisk og annen sjømat. Et riktig sammensatt kosthold har stor betydning for helsen vår, og sjømat bidrar med viktige næringsstoffer som vi finner lite av i annen mat. Som et ledd i arbeidet med å øke sjømatkonsumet blant barn og unge ble det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell etablert for ni år siden. Programmet er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, de norske fiskesalgslagene, Helsedirektoratet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Gjennomføringen av tiltakene skjer i samarbeid med fylkeskommuner over hele landet, som gjør dette som en del av det forebyggende folkehelsearbeidet.
Fiskesprell har som mål å fremme bruken av fisk og annen sjømat blant barn og unge, og bidrar til implementering av myndighetenes anbefalinger for mat og måltider i barnehage og skole. Vår visjon er å skape sjømatglede og gjøre sjømat til et naturlig valg, sammen med de som jobber i barnehage og skole. Barnehagen har en viktig funksjon som helsefremmende arena, og svært mange barn spiser en stor andel av dagens måltider her. Barns matvaner i tidlige år er viktige for hvilke kostholdsvaner de får som voksne, og her spiller barnehagene en nøkkelrolle. Derfor er det viktig at barnehagene legger vekt på å gi barna positive erfaringer gjennom gode måltidsopplevelser og et godt sammensatt mattilbud der også fisken har sin naturlige plass.
Bak vårt mål om økt sjømatkonsum ligger Helsedirektoratets kostholdsråd som anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne også bruke fisk som pålegg. Disse kostholdsrådene er igjen basert på rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», som er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring. Denne rapporten er en systematisk oppsummering av internasjonal forskning på sammenhengen mellom kosthold og helse. Rapporten konkluderer med at det vil være gunstig sett fra et helsemessig synspunkt hvis forbruket av fisk og annen sjømat øker, spesielt blant barn og unge. Så langt har et sted mellom 12 000 og 13 000 ansatte fra 40 prosent av landets barnehager deltatt på Fiskesprell-kurs.
Undersøkelsen, med mer enn 500 respondenter fra deltakende barnehager, viser at programmet har god effekt. Enkelt fortalt: Jo mer fisk ungene får servert, jo mer fisk spiser de. Vår filosofi er at ved å servere fiskeretter som tar barnas smakspreferanser på alvor, og la barna delta i matlagingen, så får du barn som velger fisk. Stadig flere barnehager erfarer dette, og bruker mer sjømat både som pålegg, varmmat og på tur etter å ha deltatt i Fiskesprell. Barnehager som har deltatt på Fiskesprell-kurs får også et større fokus på kosthold og helse generelt.
«Jeg er ikke den som lager mest mat i barnehagen. Men etter å ha lært så mange enkle oppskrifter på Fiskesprell så tenkte jeg at dette kan jeg også gjøre», skriver en av respondentene.
Makrell i tomat er barnas fiskefavoritt og serveres i 94 % av de spurte barnehagene. Muligens er det praktiske årsaker til dette – det er enkelt å servere på brødskiva. At dette tradisjonsrike pålegget er populært er uansett svært gledelig, for makrell i tomat er proppfull av gode fettstoffer og vitaminer. De marine omega-3-fettsyrene og D-vitamin er viktige bidrag for å utvikle hjernen og skjelettet i oppvekstårene, og det er i tillegg dokumentert en sannsynlig sammenheng mellom inntak av omega-3-fettsyrer og redusert risiko for en del kroniske sykdommer senere i livet. Spiser barn en brødskive med makrell i tomat daglig, dekkes behovet for omega-3.
Barrierene knyttet til det å servere mer sjømat i barnehagene blir også kartlagt i undersøkelsen, og det fremkommer at utfordringene ikke er først og fremst knyttet til barna, men til de voksne. Barnehageansatte forteller at de opplever at det er lett å servere enkel mat basert på kjøtt, mens de er mindre trygge når det kommer til å tilberede fiskemåltider. Mange gir uttrykk for usikkerhet knyttet til det å lage fiskeretter. De mangler de praktiske ferdighetene og erfaringen, er usikre på om resultatet blir godt og gir uttrykk for at de opplever at fisk tar lang tid å tilberede.
Barrierer til tross, majoriteten av de spurte sier altså at de bruker mer sjømat i barnehagen nå enn før de deltok på sitt første fiskesprellkurs, og at de i stor eller svært stor grad har benyttet seg av kunnskap, erfaringer og oppskrifter fra kurset. Bevisstheten rundt de helsemessige effektene av å spise mer sjømat har også økt.
«Det er så utrolig viktig å vite hvor viktig det er for barn å spise fisk, og hvor viktig det er med Omega-3», uttaler en av respondentene.
Undersøkelsen bekrefter altså at Fiskesprell har en effekt. Samtidig viser den at barrierene fremdeles er til stede. Det medfører at vi må ha et langsiktig perspektiv på det arbeidet vi gjør. Det tar tid å snu på vaner og endre på etablerte holdninger, ikke først og fremst hos barna – men hos de voksne.